„Miloš Invites“ – glazbeno scenski spektakl u Luštica Bay-u

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 31. srpnja 2016. - 20:27
Autor: 

Impresivni pejzaž i fascinantni ambijent plaže Luštica Bay-a pretvorili su se sinoć u nesvakidašnju scenografiju za prvi „Miloš Invites“ koncert proslavljenog crnogorskog gitariste svjetske reputacije Miloša Karadaglića i njegovih gostiju afirmiranih umjetnika, ekskluzivaca najveće izdavačke kuće za umjetničku glazbu  „Dojče gramofon“ /Deutsche Grammophon/: klarinetista  Andreasa Otenzamera /Ottensamer/ i harmonikašice Ksenije Sidorove.

Više od 300 uzvanica imalo je priliku da na obali, na platformama kreiranim za tu priliku uz samo more, uživa u „glazbenoj  šetnji“ od Pijacole do Hajdna i Rahmanjinova, i drugim izvođenjima vrhunskih glazbenika koja uključuju djela poznate svjetske glazbene  literature. Oduševljena publika je petominutnim pljeskom na binu dva puta vratila umjetnike koji su joj sjajnim performansama priuštili ne samo glazbeni, već i vizuelni i emotivni ugođaj i uopće veličanstvenu atmosferu i užitak.

Goste su pozdravili izvršni direktor kompanije Luštica Development Daren Gibson /Darren/ i osnivač, vizioniar i umjetnički direktor Festivala Ratimir Martinović.

„Pokušali smo da vam priredimo iskustvo, kako mi to volimo da kažemo, života kakav bi trebalo da bude. Luštica Bay postaje žila kucavica crnogorskog primorja i centar aktivnog života i kulturnih događanja u čemu nam je neobično važna saradnja sa KotoromArtom. Zahvaljujući tom partnerstvu već drugu godinu za redom, imamo privilegiju da u Luštici Bay prikažemo performanse vrhunskih umjetnika koji sarađuju sa KotorArtom“, rekao je Gibson.

                                                                                                                                                      

„Da nije bilo hrabrosti i vizije, ne samo novca i iskustva, ne bi Luštica Bay danas izgledala ovako kako izgleda i predstavljala najveće obećanje koje se pri tome ostvaruje u, inače sve bogatijoj turističkoj ponudi Crne Gore. Hrabrost, vizija i vjera čine ovakve projekte mogućim ali sve ovo ne bi bilo dovoljno da se ne nadovezuje na baš ovo, beskrajno lijepo i inspirativno, čarobno parče zemljine kugle. Slično tome, KotorArt je nastao u gradu koji je sinonim za umjetnost. KotorArt pripada gradu tradicije baš koliko i projekat Luštica Bay pripada ovom lijepom, božanskom ambijentu. Ali ta tradicija i prirodna ljepota ne smiju da nam budu omče o vratu već upravo kao polazišne tačke. Trebamo tražiti i nalaziti tu lijepu mjeru između zavjeta tradiciji i obećanja budućnosti. Saradnja Luštica Bay-a i KotorArta, između najboljeg u turizmu i najboljeg u kulturi, može, treba i mora da bude recept održivog razvoja i budućnosti ovih grana“, rekao je Ratimir Martinović.

 

Slavni umjetnik zahvalio se publici na atmosferi.

„Sviramo širom svijeta, ali je ovo definitivno najljepši prostor, najimpresivniji ambijent u kojem smo izvodili. Uvijek kažem da je Crna Gora idealan teren i idealno mjesto da se razvije nešto lijepo i veliko, gdje će veliki muzičari, kao što su moji gosti Ksenija i Andreas, nastaviti da dolaze i gdje ćemo ih inspirisati i prirodnom ljepotom i infrastrukturom, što dokazuje i Luštica Bay“, rekao je Miloš Karadaglić.

 

Koncert je organiziran u okviru programa „Don Brankovi dani muzike“, Međunarodnog festivala KotorArt a u sklopu suradnje s Luštica Bay-om.

Glazbeni performans je okupio uzvanice, prijatelje, klijente Luštica Bay-a i kompanija sponzora, te partnere KotorArta, predstavnike kulturnih krugova, glazbene  kritičare, medijske poslanike i druge ljubitelje klasične glazbe i Miloševog stvaralaštva.

Sponzori koncerta su Luštica Bay, Crnogorska komercijalna banka, Sava osiguranje i Plantaže 13.jul.

Drugi „Miloš Invites“ koncert bit će upriličen večeras na Ljetnoj pozornici u Kotoru.

Autori KotorArta, u slavu jubileja, 15 godina festivala, inovirali su koncept Don Brankovih dana muzike,pa je, Karadaglić, inače čest gost ovog Programa, ove godine ekskluzivno bio domaćin. Dobivši priliku da po svom izboru ugosti priznate soliste, te da s njima osmisli zajedničke nastupe za crnogorsku publiku, gitarist svjetskog renomea odabrao je kolege Otenzamera i Sidorovu.

 

Osamnaest glavnih i preko stotinu pratećih programa KotorArt Don Brankovih dana muzike održavaju se u periodu od 13. srpnja do 17. kolovoza, pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Ministarstva kulture i Općine Kotor, a uz potporu  Luštice Bay, Coca-Cole, Prve banke Crne Gore i drugih sponzora i partnera.