Molitveni koncert Stijepa Gleđa Markosa - Večer ispunjena duhovnošću i zajedništvom

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 20. svibnja 2024. - 10:25
Autor: 

Povodom Pedesetnice ili svetkovine Duhova, jedne  od najstarijih kršćanskih svetkovina Crkve, jučer je  HKU Stađuni od kulture, u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije na Prčanju, organizirala Molitveni koncert  „Moja hridino“,  poznatog hrvatskog glazbenika Stijepa Gleđa Markosa.

Stijepo Gleđ Markos, poznat po svojoj duhovnoj glazbi, koja duboko  dodiruje srca, izveo je niz pjesama koje su vodile publiku kroz razne faze molitve i duhovnog razmatranja. Atmosfera je bila ispunjena duhovnošću i zajedništvom. Publika je s velikom pažnjom i poštovanjem pratila svaku pjesmu te je koncert ostavio poseban dojam na sve prisutne.

Organizacija koncerta bila je besprijekorna, zahvaljujući predanom radu gospođe Nade Baldić, predsjednice HKU Stađuni od kulture. Ovo je glazbenikov  treći posjet Boki. Podsjećamo, sudjelovao je kao gost Festivala Glas Boke te održao Božićni koncert u katedrali sv. Tripuna. Glazbenik je istakao koliko mu vjera znači u životu te da uvijek pjeva Bogu  i slavi Gospodina. Imali smo priliku vidjeti da ovaj glazbenik svoj talent zaista koristi na pravi način, jer nakon njegovog koncerta ne možemo otići ravnodušni.

Posjetitelji koncerta   otišli  su kući ispunjeni duhovnim mirom i vjerom.

Glazbenik je uoči svetkovine Duhova, odnosno Pedesetnice, predstavio   video spot za svoj novi singl "Veni Sancte Spiritus". Pjesma je snimljena kao ponavljajući zaziv Duhu Svetome na latinskom, hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku kroz meditativni glazbeni izričaj, u smirujućem ozračju jedinstvenog prirodnog ambijenta. Ovim singlom Markos nastavlja niz pjesama koje će kulminirati novim glazbenim albumom duhovnih pjesama. Svojim kontinuiranim umjetničkim putovanjem Stijepo svaku novu pjesmu snima na drugačijem, pažljivo odabranom mjestu, u želji da publici omogući doživljaj prisutnosti i zajedništva u prirodi, kako bi u potpunosti iskusili atmosferu i emociju koju nastoji prenijeti kroz svoju glazbu.  Stijepo Gleđ Markos poznat je po svom autentičnom pristupu stvaranju glazbe koja potiče slušatelje na razmatranje i traganje za mirom do kojeg se dolazi u tišini svoga srca kroz spoznaju Božje ljubavi.

Na kraju koncerta, nazočnima se obratio don Željko Pasković, koji je skrenuo pozornost na potrebu da crkve budu ispunjene ljudima.  Kako ističe, upravo  crkva Rođenja Blažene Djevice Marije može primiti veliki broj ljudi i crkve su se gradile da bi i akustika odgovarala potrebama onih koji pjevaju. Za razliku od vremena kada su živjeli naši djedovi  i bake, mnogo toga se promijenilo. Važno je ljudima pokazati što je živa vjera i na koji način joj se moramo ponovno vratiti.

Koncertu je nazočio i predsjednik HNV –a, Zvonimir Deković,  kao i vjernici iz Kotora, Tivta, Bara…, koji nisu krili oduševljenje koncertom.