Mostar se priprema za senzacionalnu izložbu radova Vlaha Bukovca koji stižu iz dubrovačke Umjetničke galerije

Time to read
3 minutes
Read so far

Subota, 16. ožujka 2019. - 8:51

Matica hrvatska Mostar i Galerija Aluminij u Grad na Neretvi dovode prvorazredna umjetnička platna Vlaha Bukovca iz riznice Umjetničke galerije Dubrovnik, a otvorenje ove vrhunske izložbe označit će i dizanje zastora ovogodišnjega Mostarskog proljeća, 21. Dana Matice hrvatske Mostar. Neprocjenjivi postav, koji pristiže kao dar Dubrovnika Mostaru, nosi naziv Portreti obitelji, a čine ga trinaest remek-djela najvećega hrvatskog slikara, dva autoportreta njegovih kćeri i nekoliko obiteljskih fotografija. Mostarci ne kriju oduševljenje te ističu kako će platna koja rijetko napuštaju Hrvatsku u Mostaru biti pod visokim sigurnosnim mjerama.

- Uz prezime Bukovac, svaki ukras od riječi, svaki iskazani ushit, doimaju se nedostatnima. Gotovo da smo se tek oprostili s prošlom godinom, a već svjedočimo krunskomu likovnom događaju ove godine, izložbi koja ulazi u gradske kulturne anale. Zanimljivost postava je i u tomu što, uz majstorska platna najvećega hrvatskog portretiste, izlažemo i dva autoportreta njegovih kćeri Ivanke i Jelice, prvih studentica praške ALU uopće, koje je i sam ponosni otac na platnima prikazao u ateljeu, odnosno u prepoznatljivo zamrljanoj slikarskoj kuti. Raduje ta dugogodišnja sinergija naše galerije i časne Matice hrvatske Mostar, kao i to neraskidivo prijateljstvo Mostara i Dubrovnika, ono koje je izradilo tako snažno povjerenje na kojemu, tako lagano i tako voljno, počasni predsjednik MH Mostar akademik Josip Muselimović, ravnatelj UGD-a Marin Ivanović i moja malenkost opušteno dogovorismo ovakov mega događaj. Nije bilo dvojbi, izložba je predodređena za čin otvorenja Dan Matice, a na besplatno ju uživanje Mostarcima i našim dragim gostima, ostavljamo punih mjesec dana, do 19. travnja – ushićen je direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka, koji podsjeća kako Bukovčeva platna rijetko napuštaju Hrvatsku i kako će u Mostaru biti pod visokim sigurnosnim mjerama.

Otvorenje je, uz izravan jednosatni televizijski prijenos BHT1, uglavljeno za utorak, 19. ožujka, s početkom u 18 sati, a uz mnoštvo uglednika, u svojstvu visokoga pokrovitelja, Mostarsko će proljeće svečano otvoriti akademik Dragan Čović, predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora BiH.

U Matici hrvatskoj u jeku su opsežne pripreme, a predsjednica akademkinja Ljerka Ostojić ne krije radost kako zbog iznimne izložbe Vlaha Bukovca, tako i zbog tridesetak kazališnih, likovnih, glazbenih, književnih i inih programa kojima će ovogodišnje Mostarsko proljeće biti prožeto.

- I ove godine Dani MH Mostar donose obilje umjetničke radosti i iznimnih programa. Sretni smo što ćemo ponovno ugostiti vrhunska književna, glazbena, likovna i glumačka imena. Hvala našim sponzorima bez čije nesebične potpore ne bi bilo našega Proljeća, poglavito hvala našemu visokom pokrovitelju HNS-u BiH i akademiku Čoviću. Radujemo se susretima i novim doživljajima svega onog lijepog što nam umjetnost znade podariti. Pozivam naše drage sugrađane, našu vjernu publiku, neka nam se pridruže u još jednoj istinskoj čaroliji kulture – poručila je predsjednica Ostojić.

Autorica izložbe, viša kustosica UGD-a dr. sc. Rozana Vojvoda podsjeća kako Bukovčevi radovi zauzimaju izuzetno mjesto u zbirci moderne i suvremene umjetnosti UG Dubrovnik.

- Tema portreta obitelji specifična je i intimna. Bukovac je bio majstor portreta, a među njegovim najdražim i najčešćim modelima bili su članovi njegove uže obitelji: supruga mu Jelica, kćerke Marija, Jelica i Ivanka, te sin Ago. Izložbom kojom se fokusira na djela Bukovčeve praške etape (uz nekoliko djela iz one cavtatske) zaviruje se u svijet intime, u sintezu najdragocjenijih stvari u Bukovčevu životu, obitelji i slikarstva – zapisala je, između ostaloga, povjesničarka umjetnosti Vojvoda, domećući kako je Bukovac portrete inače radio brzo, ali kako su kod onih obiteljskih uočljivi i osjetni opuštenosti i ležernost: Koliko god su Bukovčevi praški portreti obitelji u stilskomu evolucijskom smislu reakcionarni, posjeduju jednu sugestivnu bezvremenost – u toplini emocije, u gotovo filmskomu izmjenjivanju poza modela naspram iste scenografije, u životnim ritualima, nagovještajima smješka, kroz fine odnose boja i mekanu difuznu svjetlost Bukovac ispisuje neke od najpoetičnijih strana hrvatskoga portretnog slikarstva.

Svečanost otvorenja popratit će defile Mostarskih mažoretkinja i Hrvatske glazbe Mostar, od Hrvatskoga doma HS Kosače do Galerije Aluminij, a otvorenje će pohoditi i visoko izaslanstvo središnjice Matice hrvatske, na čelu s predsjednikom Stipom Boticom. Ulazak na svečanost otvorenja je slobodan.

Vlaho je Bukovac utemeljiteljem hrvatskoga modernog slikarstva u koje je uveo impresionistička načela i ideje plenerizma. Rođen je u Cavtatu, 1855. godine, studirao u Parizu, a već 1878. uspješno izlaže na pariškomu Salonu kao prvi hrvatski slikar uopće. Godine 1882. doživljava izniman uspjeh slikom La Grande Iza, u Parizu boravi do 1893. (u kojemu razdoblju često izbiva u Englesku, da bi od 1902. do kraja života bio predavačem pri praškoj ALU. Njegovim kratkim boravkom u Zagrebu (1893. do 1898.) počinje uzlet hrvatskoga modernog slikarstva. Bio je jednim od najvećih portretista svojega doba i tvorcem nekih od antologijskih povijesnih kompozicija (zastor zagrebačkoga HNK). Preminuo je Pragu, 1922. godine, ostavivši iza sebe opus od oko 1200 ulja na platnu, te stotinjak akvarela, tempera i crteža. Nastupio je ukupno 72 puta na skupnim i samostalnim izložbama u više zemalja svijeta. Izlagao je na drugomu i na petomu Venecijanskom bijenalu, 1897. i 1903. godine.