Najava svečanog otvorenja KotorArt - a

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 24. svibnja 2022. - 9:24
Autor: 

Svečano otvorenje Međunarodnog festivala KotorArt održat će se 1. 7. 2022. godine, na Pjaci ispred katedrale sv. Tripuna u Kotoru, koncertom pod nazivom „Crna Gora i Evropa: muzika zajedništva“.

 „Koncept programa predstavlja afirmaciju kulturnih veza Crne Gore i Evrope, te još jednu potvrdu pripadnosti naše zemlje zajedničkom evropskom kulturnom prostoru. Otvaranje je zakazano za 1.  jul, kada Republika Češka preuzima od Francuske rotirajuće predsjedavanje Savjetom Evropske unije. Te večeri publika će imati jedinstvenu priliku da pored poznatih djela klasičnog repertoara iz ove dvije zemlje, čuje i odlomke iz dvije, nekada popularne, a u međuvremenu zaboravljene opere nastale tokom 19. vijeka u Parizu i Pragu. Opere su inspirisane Crnom Gorom, Crnogorcima i istorijskim prilikama tog vremena“ – izjavili su iz PR službe Festivala.

 Program koncerta je rezultat rada Istraživačke jedinice, osnovane 2020. godine u okviru Festivala kojom koordinira mr. Dobrila Popović, savjetnica za  glazbu u Ministarstvu kulture i medija. Važan doprinos u stručnoj pripremi materijala za ovaj koncert dao je i renomirani hrvatski dirigent, profesor i kompozitor, Mladen Tarbuk. Istraživačka jedinica je posvećena prije svega izučavanju europske glazbene baštine koja se odnosi na prošlost Crne Gore kroz prizmu kulture i glazbu.

„Jedna od njenih prvih aktivnosti je rad na rekonstrukciji dvije spomenute opere: francuske opere Les Montenegrins (Crnogorci) premijerno izvedene 1849. godine u Parizu, na libreto Žerara de Nervala, jednog od najznačajnijih francuskih književnika epohe romantizma i muziku belgijskog kompozitora  Armana Limandera i opere Černohorci (Crnogorci),  premijerno izvedena u Pragu 1881. godine, češkog libretiste Jozefa Veselija, za koju je muziku napisao Karel Bendl. Ova opera je bila drugonagrađena na konkursu povodom svečanog otvaranja Nacionalnog teatra u Pragu iste godine, dok je prvu nagradu osvojio B. Smetana sa operom Libuše.Partiture obje opere je tim kompozitora, predvođenih maestrom Tarbukom, fotografisao i načinio prvu redakciju odabranih numera iz originalnih, štampanih i rukopisnih izvora.  Notni materijal će, po finalizaciji procesa, biti dostupan ansamblima i solistima. Uz odlomke iz zaboravljenih opera, biće izvedena i poznata djela muzičke literature kao što su operske arije i uvertire iz opere Karmen Žorža Bizea, arija iz opere Rusalka Antonjina Dvoržaka, i simfonijska poema Vltava Bedžiha Smetane, u izvođenju Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Opere i Baleta Albanije, pod dirigentskom palicom maestra Mladena Tarbuka, te solista sopranistkinje Olivere Tičević i tenora Ermina Ašćerića.Kao dodatak muzičkom programu, premijerno će biti emitovan kratak dokumentarni film o ovim operama, u produkciji Radio-televizije Crne Gore“.

Koncert Crna Gora i Evropa: muzika zajedništva se održava u partnerstvu i uz podršku veleposlanstava Francuske i Republike Češke, Francuskog kulturnog centra i Ministarstva kulture Albanije.

„KotorArt pažljivim odnosom prema kulturnom naslijeđu nastavlja da ukazuje na modele afirmacije naše zemlje i njenih spona sa svijetom, i potvrđuje sistematsko stremljenje promociji kulturne diplomatije Crne Gore“ – izjavili su iz PR službe festivala.

 Međunarodni festival KotorArt je ovog ljeta planiran sa izuzetno bogatim i raznovrsnim programima u periodu od 1. 7. do 14. 8., pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Općine  Kotor, uz podršku Europske unije, Fonda za Zapadni Balkan, brojnih veleposlanstava  u Crnoj Gori i drugih značajnih partnera i sponzora.