Najvrijednija kulturna manifestacija Kotora iznad je politike

Time to read
4 minutes
Read so far

Četvrtak, 29. lipnja 2017. - 14:30
Autor: 

Deveti Međunarodni festival KotorArt odvijat će se kroz 214 programa - 37 u glavnom i 177 u pratećem programu, koje će od 30. lipnja do 14. kolovoza realizirati preko 1500 sudionika iz više od 20 zemalja. Multiumjetnička manifestacija će imati četiri segmenta: Festival klapa Perast, Kotorski festival pozorišta za djecu, Don Brankovi dani muzike i Pjaca od filozofa.

 

Pokrovitelj ovogodišnjeg izdanja KotorArt je Općina Kotor, dok su generalni sponzori hoteli “Palma” i “Palmon bay” a glavni sponzori, sada već tradicionalno, Luštica Bay i Coca Cola. Medijski pokrovitelj festivala je RTCG, medijski partner dnevni list “Pobjeda” a medijski prijatelji gotovo svi mediji u Crnoj Gori.

 

Šefica kabineta predsjednika Općine Kotor Ana Nives Radović zahvalila je umjetnicima i organizatorima na razumijevanju i spremnosti da prepoznaju poziciju u kojoj se našla Općina Kotor.

Budući da je ova lokalna uprava odgovorna prema građanima koji su joj dali povjerenje, učinili smo sve što je bilo u našoj moći kako bi se i ove godine održao Kotor Art. Obećanjem da ćemo kontrolisati trošenje svih sredstava opredijeljenih iz opštinskog budžeta pokazujemo da kultura ne može i ne smije biti ono na čemu se štedi, već ono što je proizvod racionalnog postupanja i dobrog upravljanja“, dodala je Radović.

 

Sekretarka za kulturu Jelena Vukasović, podsjetila je da je KotorArt za godine trajanja imao potporu Unicefa, Uneskoa, Europske komisije, kao i pokroviteljstvo Predsjednika Crne Gore i da o njegovom renomeu govore stečeni ugled i priznanja.

Kultura iznad politike – jedina je deviza Opštine Kotor u kulturnoj politici i, uvjereni smo, jedini stav koji dolikuje upravi našeg grada. Sjutra počinje novo izdanje međunarodnog festivala Kotor Art koji je, kako mi kažemo, ne ranjen već okrznut neodgovornim odnosom Ministarstva kulture Crne Gore prema manifestaciji od internacionalnog i svakako najvećeg državnog značaja. Ovaj festival je najvrijednija kulturna manifestacija našeg grada čije ime nosi. Kako su izostala sredstva koja je Ministarstvo kulture još jesenas projektovalo na 250.000 eura, Opština Kotor se potrudila da ih dijelom nadomjesti. Tako će izmjenama Programa kulturnih manifestacija za Kotorski festival pozorišta za djecu koji ove godine slavi četvrt vijeka postojanja biti izdvojeno 130.000eura, za Don Brankove dane muzike 117.500 eura, a za Međunarodni festival klapa Perast 20.000 eura”, priopćila je Vukasović.

 

Šesnaesti Međunarodni festival klapa Perast, programom „Priče o moru“ tijekom lipnja je već gostovao u Budvi i Tivtu najavljujući veliko finale u Perastu, 30. lipnja i 1. srpnja. U Herceg Novom koncert će se održati 8. srpnja.

Željeli smo i da na ostrvu  Gospa od Škrpjela, baš na današnji dan, svečano otvorimo KotorArt, programom “Priče o moru” u kojemu bi učestvovali svi umjetnički segmenti KotorArta. Okolnosti vezane za ovogodišnji KotorArt su uslovile odgađanje ove ideje za neka buduća vremena. Reducirali smo i neke planirane programe poput seminara za crnogorske klape i nekoliko koncerata poznatih klapa u nastavku ljeta. Veliko finale nam dovodi 16  izvanrednih klapa iz Hrvatske i BiH  i pet najboljih klapa iz Crne Gore i sve će pjevati bokeljske pjesme. Među njima su neke od proslavljenih, sa nagradama nejprestižnijih festivala iz okruženja. Čak deset Novih klapskih kompozicija, na temu Boka kotorska-more i pomorstvo, će se takmičiti za prestižne nagrade “, rekao je direktor Milan Kovačević.

 

Glavni program 25. Kotorskog Festivala pozorišta za djecu biće kvalitetniji, obimniji i internacionalniji nego prethodni“, poručio je Petar Pejaković, kazališni redatelj, direktor Kotorskog festivala pozorišta za djecu. On je rekao da je Festival proteklih mjeseci prolazio kroz vrlo turbulentan period.

 

„Na žalost, baš u godini jubileja u jednom trenutku se učinilo da Kotorski festival pozorišta za djecu neće zasjati u punom sjaju ali zahvaljujući velikoj podršci građana Kotora i ljubitelja umjetnosti koji su dali veliki doprinos i podršku, ove godine ćemo na pravi način proslaviti 25. rođendan. Oduševio me je veliki priliv pozitivne energije i spremnost građana ovoga grada i u znak zahvalnosti odlučili smo da ulaz prvog dana Festivala bude besplatan“, dodao je Pejaković.

 

U periodu od prvog do 12. srpnja 25-ti KFPD realizirat će 67 pratećih programa a u glavnom programu će se natjecati 14 kazališnih predstava iz Španjolske, Italije, Grčke, Francuske, Ukrajine, Danske, Škotske, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Crne Gore. Pet domaćih predstava nastupit će revijalno a djeca i mladi će pohađati devet različitih besplatnih radionica. Festival ima preko 1300 sudionika. Novina je uvođenje stručnog žirija za dodjelu šest nagrada, a njega će činiti: Ljubivoje Ršumović, Maja Mrđenović i Milivoje Mišo Obradović. Tradicionalno će se dodjeljivati i nagrada dječijeg žirija koja od ove godine nosi ime Dragana Radulovića.

 

Prema riječima programskog direktora DBDM, pijanista Ratimira Martinovića, koji je ujedno i koordinator svih programa Festivala, ovogodisnji KotorArt će se odvijati pod sloganom „KotorArt renesansa“.

"Naslućujemo, prizivamo i podstičemo izuzetno kreativan period u razvoju crnogorske kulture, za koji je najbolji sinonim upravo - renesansa", objasnio je Martinović.

 

Šesnaesti Don Brankovi dani muzike realiziraju se u periodu od 13. srpnja do 13. kolovoza sa deset, umjesto planiranih šesnaest koncerata u glavnom i preko stotinu nastupa i performansa u pratećem programu. Glavni program će okupiti preko stotinu umjetnika iz 14 zemalja i to: Crne Gore, Srbije, Francuske, Jermenije, Italije, Južne Afrike, Poljske, Rusije, Kazahstana, BiH, Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Turske.

Zahvaljujući kooperativnosti i razumijevanju umjetnika, glazbeni segment će biti ostvaren s deset umjesto planiranih šesnaest programa u glavnom i preko stotinu programa u pratećem programu.

Ovogodišnje  izdanje DBDM počet će, tradicionalno, na Dan državnosti, 13. srpnja koncertom ispred crkve sv. Tripuna. Na koncertu pod nazivom “Korijeni” Festivalski orkestar KotorArta izvest će svjetsku premijeru “Varijacija na temu Bokeljskog kola”, djela koje je porudžbina festivala. Radit će pod vođstvom dirigentske palice Vahana Mardirosiana. Iste večeri bit će izveden i naknadno uvršten Prvi klavirski koncert Ludviga van Betovena u izvođenju Martinovića.

 

Publika u Kotoru će uživati u koncertu „Poljska u srcu“, te izvođenjima učenika kotorske Škole osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja „Vida Matjan“. Glazbene radionice za najmlađe na kotorskim pjacama, pod nazivom “KotorArtić” održat će se od 23. srpnja do 3. avgusta. Veliko interesovanje već vlada za koncerte tri planetarno popularna glazbenika – violinista Romana Simovića, Nemanje Radulovića i Stefana Milenkovića. U ovogodišnjoj ediciji „Miloš Invites“, svjetski priznati gitarist Miloš Karadaglić nastupit će ekskluzivno u kompleksu Luštica Bay, a tri koncerta na Coca-Cola stage-u će, pored Milenkovića,  upriličiti balkanska kraljica sevdaha Amira Medunjanin, i “Music Forces United”, kada će se prvi put okupiti vokali Bisera Veletanlić, Gabi Novak i vodeći džez pijanisti s ovog prostora - Matija Dedić i Vasil Hadžimanov.

 

Kako je naveo programski direktor Pjace od filozofa (POF), filozof Srećko Horvat, nakon uspješnih sedam godina Pjace od filozofa, tijekom kojih su u Kotor doveli vodeće svjetske filozofe poput Giorgia Agambena, Eve Illouz, Giannija Vattima, Antonija Negrija, Renate Salecl, Borisa Budena i mnogih drugih, opstanak tog segmenta je došao u pitanje.

U nedostatku finansijske podrške Ministarstva kulture, bili smo primorani da otkažemo gostovanje vodećeg autora naučne fantastike Brucea Sterlinga, koji je već pristao da, prvi put, dođe u Kotor i govori o 'piratskoj utopiji'. Očito je da neko u Kotoru pokušava da ugasi svaku naznaku utopije. U takvim okolnostima, meni kao uredniku Pjace od filozofa ne preostaje ništa drugo nego da dođem u Kotor kao znak solidarnosti ali i protesta spram pokušaja gašenja Pjace od filozofa, a time i pokušaja gašenja prostora dijaloga i kritike koji je nužan za svaku kulturu i preduslov razvoja svakog društva", poručio je Horvat u pismenom obraćanju. Na temu „Kultura u doba kolere“, Pjaca od filozofa će biti održana 24. srpnja.