Noć knjige

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 18. travnja 2014. - 12:13
Autor: 

Svjetski dan knjige i autorskih prava, obilježava se  23. travnja, proglašen je 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Istog su datuma rođeni ili umrli ugledni autori kao što su Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov…

Od ove godine Noć knjige održava se i u Crnoj Gori. U pomenutoj manifestaciji učestvuje i kotorska Gradska biblioteka i čitaonica organizujući druženje sa popularnim crnogorskim HIP-HOP muzičarima: Dedom Dobrim Starim (WHO SEE) i Labiom. U periodu od 20 sati do 22 sata, 23. travnja (srijeda) u prostorijama Biblioteke svi zainteresovani (ljubitelji knjige i muzike!) mogu da nam se pridruže u obilježavanju ovog dana! Donesi knjigu sa sobom i postani besplatno član!

Obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava, UNESCO poziva čitaoce, autore, prevodioce, izdavače, nastavnike, bibliotekare, javne institucije, neprofitne organizacije i privatni sektor da promovišu knjigu, čitanje i nakladništvo, uz zaštitu autorskih prava.

U SAD, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Irskoj… 23. travnja održava se i World Book Night (Svjetska noć knjige), godišnja proslava kojom se afirmiše ljubav prema knjizi i čitanju.