O znanstvenom skupu i 750. obljetnici franjevaca u Boki kotorskoj

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 14. listopada 2015. - 16:13
Autor: 

Prvi jesenski Bokobran posvećen je znanstvenom skupu organiziranom u povodu obilježavanja obljetnice 750 godina prisutnosti franjevaca u Boki kotorskoj – Kotoru. Skup se održao u petak, 9. listopada, kao dio proslave koju su organizirali Provincijalat Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri i Franjevački samostan sv. Klare u Kotoru. Ovom događaju nazočili su mons. Ilija Janjić biskup kotorski, fra Andrija Bilokapić, provincijal franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, fra Lovro Gavran, provincijal Bosne Srebrene te provincijalka Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije, Kata Karadža.

Pred brojnom publikom na skupu u crkvi svetoga Pavla u Kotoru izlagali su različiti stručnjaci, sveučilišni profesori, povjesničari te povjesničari umjetnosti, arheolozi i konzervatori-restauratori: Saša Brajović, Zorica Čubrović, Jasminka Grgurević, Vilma Kovačević, Vinicije Lupis, fra Josip Sopta, Nevenka Šarčević i Meri Zornija.

U ovom Bokobranu može se čuti o čemu je bilo riječi u pojedinim izlaganjima, izuzev posljednjega o opusu kipara Francesca Cabiance kojemu su bile posvećene neke ranije emisije.

Do najavljenog tiskanja zbornika u kojem će biti objavljeni radovi navedenih izlagača sa skupa, poslušajte u audiozapisu emisije o doprinosu Reda male braće u Kotoru.

Audio: 
Bokobran 14.10.2015.