Obilježavanje 21. lipnja – Svjetskog dana glazbe u Perastu i Risnu

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 20. lipnja 2021. - 9:22
Autor: 

U organizaciji 12. Festivala gudača i Društva prijatelja grada Perasta, u ponedjeljak, 21.6., bit će upriličena dva koncerta klasične glazbe. Prvi, matine koncert, u Domu starih ,,Grabovac“ u Risnu, za štićenike i zaposlene ustanove, koja je tijekom pandemije ponijela ogroman teret, brigu i odgovornost za stara lica,  i istog dana u 20 sati u Muzeju grada Perasta. Nastupit će Klavirski trio ,,Con brio“ kojeg čine akademske glazbenice i mlade umjetnice: Sonja Marković (klavir), Sonja Vojvodić (violina) i Ana Zakrajšek (violončelo). Ovaj komorni sastav djeluje više godina, još od studentskih dana usavršava se i napreduje stalnim angažmanima i javnim nastupima. Na svom repertoaru imaju djela klasične glazbe raznih epoha, a njihov moto predstavlja zadovoljstvo zajedničkog muziciranja i rad na popularizaciji klasične glazbe i njegovanja pravih i istinskih vrijednosti.

Za dva koncerta u Risnu i Perastu na programu su djela argentinskog kompozitora Astora Pjacole, čija se stota godišnjica rođenja proslavlja u cijelom svijetu.

,,Posebno se radujemo koncertu u Domu starih ,,Grabovac“ u Risnu i mogućnosti da oni koji borave u ovoj ustanovi, u svom ambijentu osjete atmosferu uzvišenog i kulturnog. Svjetski dan muzike obilježava se od 1982. godine zahvaljujući ideji francuskog ministra Žaka Langa, koji je predložio da najduži dan u godini bude posvećen toj veličanstvenoj umjetnosti, na način da živa muzika bude dostupna svima, bez obzira na stalež, naslijeđe ili porjeklo. Za 12. Festival gudača, organizatori najavljuju bogat i raznovrstan program, koji će se realizovati u periodu od 14. -23. avgusta 2021. godine.  Manifestacija je opravdala svoje postojanje isključivo kvalitetom i selekcijom programa koji su posvećeni klasičnoj muzici, mladim stvaraocima i ljubiteljima umjetnosti. Festival gudača je postao svojevrsna lična karta po kojoj se prepoznaje kulturno i turistički visoko razvijena sredina kao što je grad Perast, koji zaslužuje ekskluzivnost programa i sadržaj najvišeg nivoa. Iz tog razloga ove godine smo se odlučili da pored mladih stvaralaca i njihove edukacije na master class radionicama, Festival unaprijedimo još jednim segmentom koji podrazumijeva koncerte profesionalnih umjetnika i eminentnih muzičara. Naša vizija postala je naša težnja – oplemeniti tihi kameni dekor  baroknog grada čarolijom zvanom – MUZIKA!“ – poručuju organizatori.