“Očaravajući Xi'an – spoj drevnog i savremenog”- izložba fotografija

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 01. veljače 2022. - 10:51
Autor: 

Povodom obilježavanja Proljetnog festivala u okviru „Dana Kine“, koji se uz podršku Veleposlanstva NR Kine u Crnoj Gori održavaju u Kotoru, Kulturni Centar „Nikola Đurković“ Kotor u suradnji sa Kancelarijom za međunarodnu suradnju Općine Kotor i Kancelarijom za vanjske poslove grada Xi'an organizira izložbu fotografija i umjetnina pod nazivom „Očaravajući Xi'an – spoj drevnog i savremenog“.

Izložba će biti otvorena u četvrtak, 3. 2., u 18:30h u Staklenoj galeriji Kulturnog centra. Na otvaranju izložbe govorit će predsjednik Općine Kotor Vladimir Jokić, NJ.E. veleposlanik NR Kine u Crnoj Gori Liu Jin, direktor JU Kulturnog centra 'Nikola Đurković' Kotor Vladimir Bujišić i rukovoditeljica projekta „Dani Kine“ dr. Jelena Stjepčević.

 „Fotografije prikazuju najbitnije istorijske lokalitete kao što su ratnici od terakote cara Qin Shihuang-a,  Toranj Zvona, pagode Divlje guske, gradske zidine Xi'an-a i mnoge druge, momente iz života drevne prijestonice i  prikaze modernog Xi'ana. Da bi živopisni i autentični običaji provincije Shaanxi bili vjerno predstavljeni, izložba fotografija biće obogaćena albumima koji sadrže uzorke narodnih umjetničkih djela i drugim umjetninama. One živopisno predstavljaju istoriju, narodne običaje, kulturu i tipičnu nematerijalna kulturnu baštinu zemlje kroz pozorište sijenki, rez na papiru, slikanje na drvetu i slično koja su ručno izrađene od strane poznatih umjetnika ovog područja i manifestuju stvarno stanje i status narodne umjetnosti provincije Shaanxi. Predstavljaju poklone gradske vlade Xi'ana od uspostavljanja pobratimskih odnosa do danas i čine kulturnu kartu koja integriše ljudske običaje, narodnu umjetnost i istorijsku pozadinu provincije Shaanxi koja imaju veliku istraživačku i komemorativnu vrijednost“ – stoji u najavi.