Održan koncert „Mali i veliki umjetnici“ u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 21. srpnja 2016. - 10:48
Autor: 

I ove godine na KotorArtu nastupili su najbolji učenici kotorske Muzičke škole Vida Matjan, ali ovaj put su scenu dijelili s violinistom Romanom Simovićem i pijanistom Ratimirom Martnovićem.

Na koncertu kojim je ujedno obilježen završetak ovogodišnje Kotorske koncertne sezone nastupili su učenici: Filip Kovačević (saksofon), Andrea Živković (flauta), Angela Mijušković (flauta), Anja Radonjić (solo pjevanje), Zbor flauta, Andrijana Jovanović (klavir) i Lejla Sulejmanović (klavir). Roman Simović i Ratimir Martinović su za ovu priliku priredili interpretacije djela Johanesa Bramsa, Fransisa Pulanka, Sergeja Prokofjeva i Morisa Ravela.

Tijekom devet mjeseci trajanja Kotorske koncertne sezone, umjetnici iz 13 zemalja održali su 53  koncerta, među kojima su solisti, komorni ansambli i učenici muzičkih škola iz Crne Gore. Gostujući umjetnici, profesori sveučilišta iz regije i Europe, bili su i u funkciji pedagoga, držeći besplatne, majstorske radionice za učenike škole.

„Muzička škola u Kotoru je mnogo više od obrazovne ustanove. Ona je stožer muzičkih dešavanja tokom cijele godine, mjesto gdje se sabiraju muzička iskustva  prošlosti i promišlja budućnost struke. Ona je mjesto odbrane ne samo kulturnih i tradicionalnih već i građanskih vrijednosti“.

"Još su stari Grci govorili - „Kakva muzika , takva i država“. Muzička škola u prelijepom ambijentu s jednom od najljepših i akustički najboljih dvorana u zemlji, crkva Sv.Duha ima sve preduslove da postane ne samo kotorski i crnogorski već i regionalni primjer kreativnog spoja prosvjetne, kulturne i umjetničke djelatnosti. Ovom prilikom zahvalila bih se sponzorima  sezone, a posebnu zahvalnost dugujemo g-dinu Ratimiru Martinoviću osnivaču  KotorArta i umjet.direktoru „Don Brankovih dana muzike“ koji je podržao moju ideju i prepoznao značaj u afirmisanju mladih umjetnika dajući mogućnost što kvalitetnijem usavršavanju naših učenika kako i dolikuje ovoj ustanovi", kazala je ravnateljica ŠOSMO "Vida Matjan", Laura Jovanović.

Prisutnima se obratio i predstavnik općine Kotor, Milo Radonjić, istakavši kako je sasvim logična podrška Općine ovakvoj inicijativi, s obzirom na to da su umjetnici i sportisti naši najreprezentativniji veleposlanici svuda u svijetu.

"O uspjesima profesora i učenika škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Vida Matjan” nije potrebno govoriti. Dovoljno je proći hodnicima škole, obići njene učionice, i uspjesi će sa zidova punih diploma govoriti sami. Večerašnji koncert pod nazivom “Mali i veliki umjetnici” predstavlja svojevrstan spoj mladosti i iskustva, mladog i zrelog znanja i umijeća, a ujedno predstavlja i idealan vid zabave i edukacije za sve nas koji uživamo u ovakvom muzičkom žanru", istakao je Radonjić.

 "Ovaj koncert predstavlja i svečano zatvaranje Kotorske koncertne sezone, ujedno i daje podstrek i ubjeđenje da naredne sezone nastavimo istim, a možda  i snažnijim tempom, u cilju jačanja kulturne ponude grada", dodao je on.