Održana pjesnička večer u Generalnom konzulatu RH u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 04. lipnja 2023. - 10:30
Autor: 

U sklopu V. Međudržavnog susreta hrvatske književnosti u Boki kotorskoj, jučer je u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Kotoru,  održana pjesnička večer i predstavljanje pjesnika. Organizatori susreta su: Južnohrvatski ogranak Društva hrvatskih književnika i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, a suorganizatori Hrvatska krovna zajednica ,,Dux Croatorum“, Ogranak Matice hrvatske u Boki, Hrvatska izvandomovinska lirika, Ogranak Matice hrvatske Čitluk i Hrvatska matica iseljenika.

Na početku večeri, književnica Anita Martinac, pozdravila je prisutne i kazala kako su svi opčinjeni Bokom i svime što su u Boki vidjeli i doživjeli.

Nazočne je pozdravila i generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević, koja je istakla kako ovaj susret pokazuje da njegujemo hrvatsko zajedništvo izvandomovinske i domovinske Hrvatske.

Predsjednik HNV -a Zvonimir Deković izrazio je zahvalnost dolaskom gostiju iz svih krajeva svijeta te rekao kako je Boka izvorište duhovnosti hrvatskog naroda gdje god oni živjeli.

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Boki kotorskoj, gospođa Marija Mihaliček, također nije krila radost dolaskom gostiju te se osvrnula na članstvo Matice u prošlosti i danas i izrazila želju da se broj članova Matice poveća i da će Matica hrvatska u Boki i dalje širiti misiju najstarije hrvatske udruge, a to je Matica hrvatska.

Dijana Milošević, članica HNV -a, predstavila je  svoj projekt projekt digitalizacije pjesničkog opusa Hrvata Boke kotorske te istakla mogućnost suradnje i zajedničkog rada na projektima.

Imali smo prilike čuti pjesme autora,  koji zaista žive svoju poeziju, ali sudionik sinoćnje večeri bio je i jedinstveni Luko Paljetak, koji je oduševio prisutne, jer imati priliku slušati ga kako govori svoje stihove, zaista predstavlja privilegiju za sve.

Na ovom Međudržavnom susretu hrvatske književnosti u Boki sudjeluju i: Boris Njavro, Stjepan Šešelj, Marina Kljajo, Antun Lučić, Srećko Marijanović, Andrija Stojić, Silvio Jergović, Ana Lemić, Ivanka Sabolić, Mario Vischovich, Suzana Tkalčić, Ivan Gerić, Zoran Sova, Nadica la Rosa, Josip Lučić, Anđa Luburić, Adrijan Vuksanović…