Održana večer poezije Stijepa Mijovića Kočana u Donjoj Lastvi

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 01. listopada 2017. - 10:55
Autor: 

Poezija hrvatskog pjesnika Stijepa Mijovića Kočana predstavljena je sinoć u Knjižnici „Ljudevit Gaj“ u Donjoj Lastvi. Posjetitelji su imali priliku poslušati pjesme iz zbirke „Sedmoglasje“, kao i Bokeljski ciklus iz najnovije zbirke poezije „Čim umreš, rodit ćeš se“. Na početku večeri nazočne je pozdravio predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Zvonimir Deković.

„Ja nisam stilski cjelovit. Drugim riječima, mijenjao sam načine pisanja, od Lorkijanskog početka do narativnog kazivanja, koje je ritamska proza; bitan je ritam, a nema stihova. Između toga je razdoblje pisanja soneta, balada, dakle vezane forme. Imam sve što je u poeziji inače zastupljeno, od slobodnog do vezanog stiha, od malih, lirskih sličica do poema“, objasnio je Kočan naziv zbirke „Sedmoglasje“.  Pjesnikova supruga Mirjana Smažil Pejaković Kočan je o svakom glasu pročitala nekoliko rečenica, a pjesnik je taj glas predstavio svojim pjesmama. Od tih sedam glasova, jedino je šesti satirički. Kako pjesnik objašnjava, prvih šest su zamišljeni da se čitaju u intimi, dok su satirički stihovi pogodni za komunikaciju kad je prisutno više ljudi. 

O zbirci „Čim umreš rodit ćeš se“ pjesnik je kazao da, između ostalog, nju čine i kratke priče o Boki: „To je zbirka moje korespondencije s Bogom. To nije religiozna knjiga; to je knjiga promišljanja. Nisu stihovi, nego su kratke proze. U ovoj knjizi ima i jedan ciklus o Boki“.

Večeri poezije su, pored ostalih, nazočili: veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić; konzul RH u Kotoru, Hrvoje Vuković; ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović; književnik Miraš Martinović.