Otvaranje izložbe “Stećci Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore” u Narodnom muzeju u Čačku

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 23. ožujka 2019. - 8:52
Autor: 

U Galeriji Narodnog muzeja Čačak, 21. 3. 2019. godine, otvorena je izložba OJU „Muzeji“ Kotor pod nazivom „Stećci Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore“, financirana sredstvima Ministarstva kulture i informiranja Republike Srbije.

Izložbu je otvorio prof. dr. Miloš Radovanović, arhitekt, dugogodišnji istraživač stećaka na prostoru Srbije. Na otvaranju su govorile i Delfina Rajić, ravnateljica Narodnog muzeja Čačak i autorica izložbe Mirjana Vukasović.

Izložba je plod desetogodišnjeg istraživanja i nastala je na osnovu snimaka koje je uradio Goran Ž. Komar. Na njoj su predstavljeni stećci na fotografijama, njihov transkript i prijevod teksta na engleski. Natpisi na stećcima Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore ispisani su ćiriličnim pismom.

Izložba je rađena s ciljem da stavi akcent na period u kome su nastajali srednjovjekovni nadgrobni spomenici u obliku velikih kamenova i da se na taj način afirmira kulturna baština na ovim prostorima koja je od nemjerljivog značaja za kulturnu povijest regije i Europe. Stećci su 2016. godine našli mjesto na Unescovoj listi svjetske kulturne baštine.

U umjetničkom dijelu programa učenici Gimnazije u Čačku su čitali poeziju. Otvaranje izložbe je bilo izuzetno dobro posjećeno od strane građana Čačka i učenika nekoliko čačanskih srednjih škola. Na otvaranju je prisustvovalo više od sto posjetitelja. Događaj je bio izuzetno medijski propraćen.

Izložba će biti otvorena do 8. travnja.