Otvorena izložba Dragana Karadžića

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 20. kolovoza 2015. - 10:12
Autor: 

Sinoć je u Galeriji solidarnosti u Kotoru otvorena izložba renomiranog crnogorskog slikara, akademika Dragana Karadžića.

Na početku večeri nazočne je ispred organizatora pozdravila povjesničarka umjetnosti Marija Mihaliček, izrazivši zadovoljstvo što će ljubitelji umjetnosti ponovno imati priliku uživati u Karadžićevoj umjetnosti, prvi puta nakon 1997. godine.

Nazočne je pozdravio i direktor OJU Muzeji Kotor, Andro Radulović, ne krijući zadovoljstvo što je izložba otvorena upravo u Kotoru.

„Kotor je grad jedne drevne umjetničke tradicije. Ja sam izvodio neke paralele između Draganovih radova i muzike. Često me Draganovi fantastični crteži podsjećaju na one predivne, plemenite fuge i tokate, na sonate, na madrigale… Ono što posebno cijenim kod Dragana Karadžića je što je on u čistoj likovnosti. Mnogi kritičari za njega kažu da pripada sferi apstrakcije, međutim to je jedna specifična Karadžićeva apstrakcija, koja je lišena bilo kakvih ispraznih alegorija ili prevelike narativnosti kojima se umjetnici često služe da podilaze publici“, rekao je, otvarajući izložbu, povjesničar umjetnosti Aleksandar Čilikov, izrazivši zahvalnost organizatorima i umjetniku.

Radovi ovog slikara čiji je opus poznat diljem svijeta, bit će dostupni oku posjetitelja narednih mjesec dana.