Otvorena izložba „Human migration” u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 07. prosinca 2019. - 11:07
Autor: 

Izložba „Human migration”, autora  Miluna Lutovca, otvorena je sinoć u Muzeju i galeriji Tivat.

Izložbu je otvorila povjesničarka umjetnosti Marija Saičić, koja je istakla da je fokus ove izložbe na migracijama ideja, odnosno hodu čovječanstva u umjetnosti još od prapovijesti, pa sve do suvremenog doba.

„Milunovi radovi su subjektivna poezija, koja bogatim koloritom i ekspresivno gestualnom vokabularnošću govori o čovjekovom putu, putu migracije koji je neophodan za razvoj uma i duha. Njegovi radovi podsjećaju na let ptica; baš kao što one migriraju u toplije krajeve, tako i čovjek migrira u neke bolje i ljepše duhovne predjele, daleko od katastrofa i degradacije. Na njegovim djelima granice vremena i prostora su ukinute, dok se u lepršavoj igri boje i poteza ne spoznaje gdje čovjek počinje, a gdje prestaje“, kazala je Marija Saičić.

Posjetitelji će izložbu moći  pogledati do 20.12.2019. godine.

Milun Lutovac je angažiran  kao predavač na Fakultetu Umjetnosti, UDG u Podgorici. Doktorirao je na Univerzitetu Donja Gorica na katedri Teorija savremene umjetnosti. Od 2014. godine vodi i zastupa umjetničku galeriju „Velimir A. Leković” u Baru. Bio je selektor likovnog programa na Festivalu „Barski ljetopis” od 2014. do 2017. godine. Autor je brojnih likovnih i književnih kritika. Sudjelovao je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

- Prva samostalna izložba ”ZAVJERA IGRE”, Međunarodna galerija portreta, Tuzla, Bosna i Hercegovina, 2008;

- Druga samostalna izložba ”TAJNO LICE KNJIGE”, Barski ljetopis, Crna Gora, 2015;

- Treća samostalna izložba ”DEUS EX MACHINA”, Decembarska umjetnička scena, Moderna galerija, Podgorica, Crna Gora, 2015;

- Četvrta samostalna izložba ”MEDITERRANEAN SUNDANCE”, Hotel ”Korali”, Sutomore, Bar, 2018.