Otvorena izložba Jovana Karadžića Kadža

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 23. siječnja 2015. - 11:36
Autor: 

U Galeriji ljetnikovca Buća u Tivtu sinoć je otvorena izložba slika Jovana Kadža  Karadžića. Umjetnik se predstavio s tridesetak radova. Izložbu je otvorio kazališni umjetnik Obren Nenezić.

Jovan Karadžić rođen je u Nikšiću, gdje živi i radi. Završio je hercegnovsku Umjetničku školu, odsjek vajarstvo u klasi slikara i vajara, akademika Voja Stanića. Studirao je u Zagrebu.

Pored vajarstva bavi se intenzivno i slikarstvom.Već više od decenije uspješno se bavi i educiranjem djece i odraslih, kroz rad u Umjetničkoj radionici Ars u Nikšiću. Do sada je izlagao samostalno i kolektivno u skoro svim galerijama u Crnoj Gori, kao i diljem bivše Jugoslavije, od Ljubljane pa do Skoplja.

O njegovom radu uvaženi likovni kritičar Miljan Coko Marović je napisao:

,,Ovo što Kadžo pokazuje govori da je on dodirnuo dah likovne poezije jednog likovnog naboja, koji se pretvorio u veliku snagu crnogorske umjetnosti. Osjetio je Lubardu, Milunovića, kao i druge velikane čiji  je slikarski duh bio prisutan u Hercegnovskoj školi. Figura je vrlo snažan i dominantan faktor. Ima izbalansiran osjećaj da malo pomjeri realnost, što govori o snazi i smjelosti ovog umjetnika da na ovakav način, koloristički i sadržajno, te slike do kraja definiše. Njegov govor je isključivo likovni. Naravno, ljudi ovih prostora su opterećeni naracijom. Željeli bi da im slika priča...

Prije svega, ovo je likovni postupak Karadžića koji je on do kraja ostvario.“