Otvorena izložba Matka Vekića u Muzeju i galeriji Tivat

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 04. rujna 2019. - 9:28
Autor: 

Samostalna izložba akademskog slikara Matka Vekića, jednog od najistaknutijih individua hrvatskog slikarstva posljednjih par desetljeća, otvorena je sinoć u Muzeju i galeriji Tivat. Izložba pod nazivom „Vekićeva refleksija društvenog teatra“ sastoji se iz dva ciklusa: „Obični ljudi – unutarnja zbivanja“ i „Maska slike božje“.

Večer je započela glazbenom izvedbom gitariste Marka Prentića iz Podgorice, a nazočne je pozdravila ravnateljica Muzeja i galerije Tivat, Jelena Bujišić.

„U središtu svog zanimanja Matko Vekić uvijek postavlja čovjeka. On na neki način uobičava promatrati fenomene, koji su sveopći civilizacijski, kao i neka važna pitanja: odnosa čovjeka prema religiji, čovjeka prema društvu... Ono što je jako zanimljivo je da on to tako čini tako što bira motive iz svakodnevnice te se tako približava običnom čovjeku“, istakla je, otvarajući izložbu, kustosica Vekićeve izložbe, Nevenka Šarčević. Ovo je treća izložba koju ona otvara u Muzeju i galeriji Tivat, a prva samostalna.

Autor izložbe Matko Vekić pozdravio je sve nazočne te izrazio želju da što bolje upozna Boku kotorsku u narednim danima.

Događaj je podržala Općina Tivat. 

Otvorenju izložbe nazočio je i potpredsjednik Hrvatske građanske inicijative Ilija Janović. 

Matko Vekić rođen je (1970.godine) u Zagrebu gdje je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti (1995.godine) u klasi Đure Sedera. Na istom fakultetu trenutno je zaposlen kao profesor. Zapaženo je izlagao na brojnim samostalnim (više od 40) i kolektivnim izložbama, a njegova se djela nalaze u važnim javnim i privatnim kolekcijama u Hrvatskoj i inostranstvu. Kontinuirano ostvaruje značajna priznanja i nagrade za svoj rad. Predstavljao je, Hrvatsku na 53. bijenalu u Veneciji 2009. godine, sa slikarima Nikolom Koydlom i Zoltanom Novakom, predstavljao je i hrvatsku selekciju na 10. i 12. bijenalu u Kairu, 2006. i 2010. godine.