Otvorena izložba „Skriveni svijet starih bokeljskih kužina" u Kotoru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 25. ožujka 2017. - 10:03
Autor: 

 

Izložba „Skriveni svijet starih bokeljskih kužina", u organizaciji Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor i Ministarstva kulture Crne Gore, otvorena je sinoć u Pomorskom muzeju Crne Gore – palači Grgurina. Autorice izložbe su etnologice mr. Mileva Pejaković Vujošević i Jelena Karadžić.

Nazočne je pozdravila jedna od autorica izložbe, mr. Mileva Pejaković Vujošević, koja je istakla da će ova izložba, koja je dio projekta koji će nastaviti živjeti, biti predstavljena diljem Crne Gore, te da će sve sublimirati u jednu publikaciju, nakon čega će je predstaviti posjetiteljima grada Kotora.

Izložbu je otvorila etnologica Jelena Karadžić, koja je istakla da ljepotu života čine male stvari: „Ne zaboravimo da kužina nije samo mjesto gdje se prave i konzumiraju jela. Ona je, prije svega, simbol porodičnog okupljanja, kao i naših emotivnih i nostalgičnih sjećanja i podsjećanja na tajne prohujalih vremena“.

Brojni posjetitelji imali su priliku uzeti mali katalog u kojima se nalaze stari recepti raznih jela koje su spremale bokeljske kuharice, kao i fotografije pribora i predmeta za spremanje hrane.

Atmosferu večeri je upotpunila ženska klapa „Bisernice Boke".