Otvorena izložba slika Vladana Ranđelovića u Galeriji solidarnosti

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 09. srpnja 2020. - 6:50
Autor: 

Izložba slika “Invazija boje“ Vladana Ranđelovića, akademskog umjetnika iz Niša, otvorena je sinoć u Galeriji solidarnosti u Starom gradu, u organizaciji Općinske javne ustanove “Muzeji” Kotor.

Radojka Abramović, povjesničarka  umjetnosti i članica Umjetničkog savjeta OJU “Muzeji“ Kotor, otvarajući izložbu, istakla je da često naziv izložbe ili slika na naslovnici kataloga kažu gotovo sve.

“Izložba ‘Invazija boje’ bazira se na kolorostički akcentovanim oblicima iz prirode. Slika na naslovnoj strani kataloga, spektar boja koji asocira na mrtvu prirodu, izlazi iz okvira zamišljenog ili realnog rama, težeći da se oslobodi stega i raspline, vodeći našu maštu u nedefinisan, nerealan, ali posebno lijep svijet gdje je suština ljepota, svjetlo i boja. Umjetnik pred praznim platnom ima početnu ideju koja se kasnije, ličnom kreativnošću, trenutnim nadahnućem, usložnjava i poprima nekad neočekivan oblik i izraz”, kazala je Abramović.

Ranđelović, koji je od 2000. godine član Udruženje likovnih umjetnika Srbije, imao je preko 50 samostalnih izložbi i 150 kolektivnih u zemlji i inozemstvu (Srbija, Crna Gora, Makedonija, Austrija, Češka, Kosovo), a sudjelovao  je na preko 50 kolonija od kojih su neke međunarodnog karaktera. Dobitnik je nagrade za slikarstvo “Momčilo Mitić“. Ranđelovićevo je ovo drugo izlaganje u Kotoru, nakon izložbe “Granična linija površine” u Gradskoj galeriji.

“Na slikama Vladana Ranđelovića preovladava asocijacija na jedan specifičan pejzaž zaustavljen u vremenu u kome, redukovanjem oblika iz prirode, ljudi, mrtve prirode, prirodnih elemenata tla, kombinovanih sa uvijek prisutnim pejzažem, stvara sebi svojstvenu vizuelizaciju posmatranog. Na njegovim slikama sučeljavaju se osnovni elementi iz prirode, zemlja oličena u klisurama koje se spajaju, ili u obalama rijeke, sa razigranim oblicima svijetlog kolorita koji, pored osnovne statičnosti slike, bude maštu i razigravaju čula oblicima koji nalikuju na cvjetni aranžman”, zaključila je Abramović.

U Ranđelovićevom odsustvu, ispred organizatora obratio se upravnik Galerije Predrag Janković, kazavši kako se izložba, uz pridržavanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela, može pogledati sljedećih petnaest dana.