Otvorena izložba „Sve nijanse plave boje Mediterana“ poznatog kineskog umjetnika

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 19. travnja 2017. - 11:14
Autor: 

U galeriji „Gayo“ u Tivtu otvorena je izložba istaknutog kineskog umjetnika Žanga Runšija „Sve nijanse plave boje Mediterana“. Izložbu je otvorio Nj.E. Cui Živei,veleposlanik  NR Kine u Crnoj Gori. Na otvaranju izložbe je govorio i  prof. mr.  Janko Ljumović, ministar kulture.

Ministar Ljumović je rekao da: „Ova izložba predstavlja još jedan doprinos u sve sadržajnijoj saradnji između Narodne Republike Kine i države Crne Gore. Jedan od važnijih procesa u toj međudržavnoj saradnji odvija se upravo na polju kulture, na kom se kroz kompleksna umjetnička traganja pokreće dijalog, osnažuju integracioni procesi i podstiče otvorenost.“

“Radovi umjetnika Džanga Runšija dostojno reprezentuju sve vrijednosti i slikarske parametre post-impresionizma. Estetski i likovni vokabular umjetnika energično i samosvojno reflektuje raznorodne elemente svjetlosne i kolorističke posebnosti ovog podneblja. Autorov neposredan i upečatljiv doživljaj crnogorskog ambijenta, podsjeća nas na univerzalne vrijednosti - zajedničke kako za kineski tako i za crnogorski kulturni i sociološki kontekst,” naglasio je ministar.

Otvarajući izložbu, veleposlanik  Živei je istakao da je umjetnik, stvarajući ovu postavku, “bio izuzetno inspirisan prirodnim ljepotama Crne Gore, plavim morem, nebom i savršenom prirodom. Crna Gora je njemu dana snagu i inspiraciju za stvaralaštvo. To sve osjećamo u bojama koje je koristio na slikama.”

“Između Kine i Crne Gore postoji dugo prijateljstvo. Od obnove nezavisnosti, posebno u posljednje dvije godine postigli smo značajne rezultate u našoj saradnji. U tom smislu je posebno naglasio važnost saradnje u obasti kulture. Kulturna razmjena može biti samo korisna za razvoj odnose dvije zemlje. Vjerujem da će i ova izložba promovisati naše prijateljstvo” -  rekao je veleposlanik.

 

Žang Runši je diplomirao slikarstvo na Centralnoj akademiji likovnih umjetnosti u Pekingu. Umjetnički opus ovog slikara izlagan je u Kini, Japanu, Kanadi, Francuskoj. Njegovi radovi bili su izabrani za izložbe u Kineskom nacionalnom muzeju umjetnosti, kao i na Jesenjem salonu u Parizu, te Pekinškom umjetničkom salonu. Dobitnik je brojnih državnih i regionalnih nagrada za svoje izuzetne crteže i slike.