Plesna predstava „Jedan“ u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 16. srpnja 2021. - 9:35
Autor: 

Plesna predstava Jedan prikazat će se u subotu,  17.7., na Sceni Atrija Buća, s početkom u 21:30h u Tivtu u okviru 3. Festivala plesnog teatra  - Tivat 2012.  Ova predstava je rađena u produkciji Udruženja baletskih umjetnika Srbije i  dobila je  nagradu  OHRABRENJE (Beograd, Srbija).

Predstava je premijerno izvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu (scena "Raša Plaović") u okviru Festivala koreografskih minijatura (oktobar 2019).

Koreografija i režija: Sanja Ninković

Muzika: Maja Ćurčić, Marko Đukić

Asistent koreografa: Marija Bajčetić

Kostim i scenografija: Sanja Ninković u suradnji sa sudionicima

Igrači: Sanja Ninković, Olga Olćan Miljević, Ivana Savić Jaćić, Ana Ivančević, Milica Bajčetić, Dejan Kolarov, Dušan Milosavljević, Branko Sarić, Jakša Filipovac

Glumica: Aleksandra Bibić Kolarov

Vizualni identitet: Radoman Durković

Fotografija: Stanko Đalić

Tekst: Sanja Ninković u suradnji sa sudionicimaa, prema scenariju filma Jastog

Posebna zahvalnost: Uni Novosel - za izradu platna od scenografije, Aleksandar Jaćić - za izradu najave za predstavu, Snežana Ignjatović - za izradu kostima

 Riječ autora

Predstava JEDAN inspirirana je temom filma Jastog, savremenog grčkog reditelja Georgea Lantimosa. Riječ je o crnohumornoj i satiričnoj priči koja prati jednog muškarca  u distopijskom društvu u kojem je neprihvatljivo biti sam, bez emocionalnog partnera.  Pritisak okoline, kojem je pojedinac izložen, nadjačava se sa  pritiscima  koje on  sam sebi nameće.

Način na koji živimo i organiziramo svoj život prema obrascima društva često nas sputava  da shvatimo apsurdnost nečega što smatramo normalnim u svakodnevnom životu. Kad zamislimo neke uobičajene situacije, dovedemo ih do krajnjih granica u mislima, a zatim ih promatramo tako mikroskopski uvećane, tada se otvara novi ugao gledanja i počinjemo se pitat: Postoji li drugi način? Kako da se osjetim slobodnim u svom  izboru?

Možda nećemo moći da nađemo odgovor, ali pitanja će odzvanjati u našim mislima.

Ako treba da izaberete između pretvaranja da imate osjećanja koja nemate i da nemate osjećanja koja imate  –  što biste odabrali.