Po komadić baroka u Kotoru

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 28. studenog 2015. - 9:12
Autor: 

Crkva svetog Pavla u Kotoru sinoć je bila domaćin izvrsnom crnogorskom književniku, već poznatog našoj čitateljskoj publici, bivšem ministru kulture u Vladi Crne Gore Gojku Čelebiću. Povod je izdanje trotomne antologije „Barok Crne Gore“  

Na  početku večeri autora i njegova djela ukratko je  predstavila  Biserka Milić, bibliotekarka u Muzeju grada Perasta.

Direktor OJU Muzeji Kotor Andro Radulović govoreći o ovoj tematski vrlo privlačnoj antologiji, istakao je posebnost književnog izraza kojom se autor koristi i kojom svoje viđenje ove epohe pretače u ovo kapitalno djelo „kojim se na neki način današnjica odužuje prošlim vremenima i svima onima koji su ga stvarali“.

„Autore – saradnike i još više, oni koji su bili akteri ove epohe i koji su napokon našli svoje pravo mjesto, za odavanje časti i poštovanja, Čelebić je znalački, tematikom postavio na pravi način i u naše ime rekao im hvala“ – naglasio je Radulović.

 

Mr. Lidija Ljesar, direktorica Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore istakla je da je ovo najvrjednije monografsko izdanje posvećeno baroku:

„U zahtjevnom i nadasve kulturološki saznajnom štivu, među mnogobrojnima koji su zaslužno našli mjesto u monografskom izdanju antologije Barok u Crnoj Gori, posebno bih pomenula par stvaralaca ove epohe – Tripa Kokolja, najznačajnijeg baroknog stvaraoca u Crnoj Gori, popa Strahinju iz Budimlja, Ljudevita Paskvalića, Đorđija Bizantija, Andriju Zmajevića, Vicka Bujovića i svakako don Nika Lukovića. To je samo dio mnogobrojnih  koje je Gojko Čelebić sa svojim saradnicima uspio kroz jedan nadasve drugačiji način da ozvuči i valorizuje i time pokaže da Crna Gora u tom periodu nije Crna Gora epa, nije Crna Gora samo nematerijalne kulturne baštine , prenosa riječi s koljena na koljeno. Već mnogobrojnim imenima, izvanrednim njihovim stvaralaštvom kroz korice ova tri toma, dokazao i pokazao vrlo faktički da je Crna Gora bila itekako suvremenik evropskih stvaranja svih stilova pa tako i ovog vrlo značajnog pogotovo u Boki – baroka“.

U stvaranju ovog djela Čelebić se služio djelima i svjetskih i crnogorskih autora iz ranijih stoljeća i lijepo upakiravši po prvi puta crnogorskoj javnosti prezentirao ovo djelo. Što je to Barok Crne Gore? „Ovaj poduhvat je evropski okvir kulture na tlu Crne Gore, XV., XVII. i XVIII. stoljeća. Ovo je pokušaj da se ta tri stoljeća ovjenčaju okvirom evropske – zapadne civilizacije. Radno se zove Barok ali sadrži dva pola dešavanja za tih 300 godina, teritorijalno možemo zvati jug i sjever, a vi dobro znate da je jedan dio Boka, a da je drugi sjeverni dio Crne Gore sa svojom epskom tradicijom manastirskih pisaca. Ovo je prvi pokušaj da se sjedini i da se u jednoj retorti promućka to što je stvarano i što spada u dva velika sistema tradicije. Jedan je naravno Vizantija a drugi je zapad. Moji divni i izvanredni prethodnici počeli su da rade ovaj posao poodavno. Prvi među njima je don Srećko Vulović u 19. Stoljeću, a kasniji autori s područja Boke koji su utkani u ovaj rad su don Niko Luković, don Gracija Brajković, Miloš Milošević, kao i oni autori koji su se na moju molbu pridružili su Vujičić, Anita Mažibradić, Marija Mihaliček, Jovana Lalošević i drugi“.

Gojko Čelebić je želeći da 300 godina ove epohe sažme u  jedno djelo  radio na njemu 8 godina, izrazio je zahvalnost izdavaču Ministarstvu kulture Crne Gore, kao i svim autorima prethodnicima i suvremenicima pomoću kojih je uspio da uobliči ovo djelo.

U glazbenom dijelu programa sudjelovala je operna pjevačica, profesorica Milica Lalošević, uz klavirsku pratnju prof. Lidije Molčanove.