Postavljena izložba slikara Miroslava Šukovića

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 16. lipnja 2015. - 12:21
Autor: 

Izložba slikara Miroslava Šukovića, pod nazivom Fantom slobode, postavljena je u izložbenom prostoru Upravne zgrade Porta Montenegra (u Domu Vojske), a posjetitelji će moći da je vide do 15. srpnja.

Glavni motiv u izražajnom slikarstvu Miroslava Mira Šukovića je ljudska figura, ali ne kao vjeran prikaz, već kao osnova za predstavljanje određenih egzistencijalnih stanja. Oni su simboli ljudske dramatike - rascijepljenosti, usamljenosti, otuđenosti, i u tom smislu njegova poetika može se svrstati u okvire figurativnog egzistencijalizma.

U ovom ciklusu, Šuković od materijala najčešće koristi uljane i akrilne boje, tempere, tuš, olovku, ugljen, čak i čađ iz odžaka kojom postiže izuzetna nijansiranja. U odabiru podloge, pored platna, najradije bira papir kao medij pogodan za neposredno bilježenje.

Jedna od izraženih karakteristika jeste dualitet koji se očitava skoro na svakom radu. U njima kao da gledamo i Janusa, i Animu (ženski princip u muškarcu) i Animusa (muški princip u ženi), dan i noć, svetlost i tamu, dobro i zlo. Ima figura koje su androgene, koje funkcionišu kao simboli ugušene ili frustrirane seksualnosti i požude; ima ih na kojima je vidljiv balast moralnih normi, teret predaka čiji se transfer odvija po inerciji u tradicionalnim, patrijahalnim sredinama a koji nose nesvesne ili nespremne da ga se oslobode, istakla je kritičarka umjetnosti Ana Ivanović

Izložba je prodajnog karaktera.