Predstava „IzloŽene” u utorak u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 12. prosinca 2022. - 9:51
Autor: 

U utorak,  13.12.,  s početkom u 20 h,  u Velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat,  bit će premijerno izvedena  predstava „IzloŽene” u koprodukciji Nezavisne Teatarske Scene - BUNT SCENA i Centra za kulturu Tivat.

Komad nastaje kao rezultat projekta koji je iniciran 2019., po ideji Sandre Vujović, a zasniva se na umjetničko-istraživačkom pristupu temi izloženosti žena različitim vidovima nasilja i diskriminacije. Tako predstava donosi dramski kolaž, omnibus koji analizira genezu nasilja nad ženama, a tekst je nastao iz pera pet žena koje su se okupile oko ove teme prikazujući analizu uzroka i posljedica neravnopravnog odnosa sa kojim se žene suočavaju i danas.

Uz Vujović, na tekstu su radile i Marijana Aracki i Katarina Nikolić iz Beograda, a iz Crne Gore Teodora Kipa i Ana Leković, dok je svoj konačan oblik tekst dobio kada je došao do ruku glumica koje su se poistovjetile s temom i motivima i nadogradile ga. Glumačku ekipu čine Anđelija Rondović, Smiljana Martinović, Anđela Radović i Marija Radusinović, koja je po struci akademska slikarica. Upravo sudjelovanje mlade slikarice donosi jedan novitet kada je u pitanju crnogorska kazališna scena, otkrila je Vujović.

„U ovoj predstavi mi ćemo ilustrovati, odnosno nacrtati društvu ono kako se žene zapravo osjećaju zbog diskriminacije, zbog mizoginije, zbog seksizma, zbog svih negativnih pojava i anomalija našeg društva, a koje su usmjerene ka ženama. U tom domenu namjerno pocrtavamo i namjerno ćemo ubosti prstom u oko, jer smatramo da je potrebno... Nadam se da će publika uživati, a sigurna sam da niko ne očekuje da će vidjeti ovakav pristup jednoj feminističkoj priči i borbi za ženska prava, na način na koji mi to radimo na sceni”, rekla je ona.

Informacije i rezervacije na broj telefona: 069342799