Predstava za djecu „Bajka o ribaru i ribici“ u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 29. studenog 2017. - 9:22
Autor: 

Predstava za djecu „Bajka o ribaru i ribici“ Gradskog pozorišta Podgorica bit će odigrana u četvrtak, 30. studenog, s početkom u 17 sati u Velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat. Igraju: Branka Femić, Katarina Krek, Jelena Simić, Dijana Dragojević, Smiljana Martinović, Pavle Ilić, Sejfo Seferović, Davor Dragojević.

Predstava je rađena po tekstu Aleksandra S. Puškina, u režiji Evgenyja Ibragimova.

 

Scenograf, kostimograf i kreator lutaka: Lyudmila Genze Konstantinova

Kompozitor: Nikolay Yakimov

Dizajner svjetla: Igor Fomin

Dramaturg: Zoran Đerić

Koreograf: Slavka Nelević

Asistent redatelja: Davor Dragojević

Trajanje: 50 min

 

Igraju:

Branka Femić, Katarina Krek, Jelena Simić, Dijana Dragojević, Smiljana Martinović, Pavle Ilić, Sejfo Seferović, Davor Dragojević.

 

“Po prvi put je, koliko je meni poznato, u najpoznatijoj Puškinovoj bajci, Bajka o ribaru i ribici, prepoznat jedan važan elemenat: hrišćanstvo, odnosno – riba kao simbol hrišćanstva. Iako su sve indikacije u tekstu (33 godine su zajedno živjeli starac i starica, dok on nije ulovio zlatnu ribicu), akcenat je bio na ispunjavanju želja, na ljudskoj oholosti i nezasitosti. Ovog puta je drugačije: akcenat je na zahvalnosti, ljubavi i milosrđu. Zato je ova lutkarska predstava namijenjena svima, podjednako i djeci i odraslima, jer ona nosi humanu poruku, ispričanu isključivo lutkarskim sredstvima. Zadatak nije bio lak: umjesto riječi govori pokret lutaka, čija animacija je složena; muzika i svjetlo su važan elemenat i podsticaj glumcima-animatorima, ali i publici za praćenje, kako osnovnog pripovednog toka, tako i simboličkih radnji i znakova koji su skriveni u predstavi. Otkrijmo još ponešto: Bajka o ribaru i ribici sadrži 33 slike, među kojima su prizori na obali mora, kao i oni u njegovoj dubini, stvarni i nestvarni, sanjani i izmaštani, nečega što je bilo, čega i sada ima i uvijek će ga biti: skromnosti, porodične sloge, poimanjа osnovnih vrijednosti života. I još ponešto, što se može samo vidjeti i neposredno osjetiti na sceni, na koju vas pozivamo…”

 

Zoran Đerić, dramaturg

 

“Aleksandar Sergejevič Puškin nije napisao ništa za djecu. Barem tako kažu stručnjaci, književni istoričari i teoretičari, puškinisti, itd. Meni (Evgenijy Ibragimovu) to izgleda čudno.On je bio pjesnik ljubavi,čovjek obdaren svim darovima, genije otac mnogo djece konačno…Vjerujem da je u svakom od njegovih radova – poruka. Tako je i sa bajkom o ribaru i ribici. Zajedno sa ekipom podgoričkog  Gradskog pozorišta želimo da razgovaramo sa djecom veoma ozbiljno, kao sa odraslim osobama. Da im ispričamo priču o ljubavi, iskušenjima, ljudskim slabostima, velikodušnosti, koristeći jezik metafora, alegorije, čudesni jezik lutkarskog pozorišta.”

Evgeny Ibragimov, redatelj