Predstavljanje književnog portreta pjesnika Andrije Radulovića u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 24. svibnja 2022. - 8:45
Autor: 

JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor/Gradska biblioteka i čitaonica u srijedu, 25. 5.,  s početkom u 20 sati organiziraju  predstavljanje književnog portreta pjesnika Andrije Radulovića

 „Andrija Radulović, književnik, urednik više časopisa za književnost, kulturu i umjetnost, esejista, publicista, književni kritičar, antologičar i prevodilac, rođen je 3. februara 1970. godine u Podgorici u porodici prosvjetnih radnika.Autor je dvanaest knjiga poezije i dvije antologije poezije, kao i velikog broja tekstova iz svijeta kulture i umjetnosti u dnevnim i međunarodnim listovima, novinama i časopisima.  Bio je predsjednik Odbora za međunarodnu saradnju Udruženja književnika Crne Gore (2005-2015); potpredsjednik Fondacije za književnost i kulturu „Miodrag i Branka Ćupić“; jedan od osnivača i potpredsjednik književnog društva „Njegoš“, kao i član i predsjednik žirija za nagrade „Marko Miljanov“ UKCG, „Makarijevo slovo“ i „Književni zapis“. Predsjednik žirija za dodjelu državne nagrade „Oktoih“ za izuzetne rezultate iz oblasti vaspitanja i obrazovanja. Predstavnik je Crne Gore u programskom savjetu Foruma slovenskih kultura, međunarodne organizacije koja promoviše očuvanje kulturnih vrijednosti i tradicije na prostoru slovenskih zemalja“.

 

  Objavio je sljedeće knjige:

  „Pogled s mosta“, 1994;

   „Znak u pijesku“, 1995;

   „Ponoć na Donu“, 1997;

   „Ognjeno rebro“, 1998;

   „Riječ sa juga“, 2000;

   „Anđeo u pšenici“, 2002;

   „Ognjeno rebro“ na bugarskom jeziku, 2003;

    „Coasta de boc“ na rumunjskom jeziku, 2006;

     „Snježna azbuka“, 2007;

     „Zvono“, 2008;

     „Bivše kraljevstvo“, 2010;

    „Bijela pčela Volta Vitmena“, 2015;

    „Kad bih plakao kao vinograd“, 2018;

     „General i lasta“, 2021. 

 „Pjesme su mu zastupljene u velikom broju domaćih i stranih izbora, pregleda, atlasa i antologija poezije. Poezija mu je prevedena na: ruski, engleski, bugarski, italijanski, rumunski, španski, grčki, mađarski, arapski, danski, slovenački, makedonski, poljski, švedski, ukrajinski, francuski, bjeloruski, njemački, hebrejski, češki, svahili, bengalski i jermenski jezik. Dobitnik je brojnih književnih nagrada i društvenih priznanja. Izdvojićemo nagradu „Pečat varoši sremskokarlovačke“ i nagradu „Radoje Domanović“.  Radulovićevo stvaralaštvo predstavljeno je u Srbiji, Bugarskoj, Rusiji, Rumuniji, Italiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini u više navrata na poziv visokih kulturnih i državnih institucija.Živi u Podgorici, radi na Cetinju. Na predstavljanju, koje će se održati u Atrijumu Kulturnog centra, pored autora učestvuju akademik Siniša Jelušić i mr. Milorad Durutović“ – stoji u najavi organizatora.