Predstavljena knjiga „Kotorske legendice” u Perastu

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 01. srpnja 2022. - 13:06
Autor: 

Sinoć je u dvorištu Muzeja grada Perasta javnosti predstavljena knjiga „Kotorske legendice” u izdanju OJU „Muzeji” kao izbor legendi ovog kraja namijenjen djeci uzrasta do 12 godina. Po riječima glavne urednice programa Jelene Vukasović „Kotorske legendice” su prvo obraćanje djeci ove gradske muzejske kuće pripremljeno u namjeri da se djeca ovog kraja prigrle, ohrabre i podstaknu da uče o našem kulturnom nasljeđu.

„Knjigu smo nazvali Legendicama oponašajući i prizivajući dječji topli odnos prema ispričanim pričama, pisana je pismom sa kojim se najprije sretnemo u školi, a objavljena na crnogorskom, engleskom, ruskom i italijanskom jeziku. Ona nudi i odgovore na važna pitanja poput toga što je to kulturno dobro i koja je razlika između materijalnog i nematerijalnog kulturnog dobra“, rekla je Vukasović.

Knjigu je priredila Milka Kolundžić,  čiji je najveći izazov bio da legende prilagodi dječjem uzrastu. Koristila je brojne izvore i srela se s različitim verzijama legendi te, kako je kazala, iako zahtjevan, rad joj je pričinio veliko zadovoljstvo.

„Pitanja i zadaci imaju za cilj da animiraju najmlađe, pokrenu ih da traže informacije i šire znanja te da u svoju misiju uključuju i druge iz svoje okoline“, dodala je Milka Kolundžić.

Posebno zapažen segment knjige su ilustracije koje je potpisala ilustratorica Ana Rodić. Ona je radila po detaljnim uputstvima direktorica  OJU „Muzeji“ i akademske slikarice  Dušice Ivetić,  koja je na sinoćnjoj promociji govorila o konceptu koji tražen i poštovan.

„Htjele smo da ilustracije odišu tradicionalnošću i autentičnošću, imaju jasnu poetiku, izraženu likovnost i uočljiv potez četkice. Pružaju i dozu surealnosti koja djeci daje mogućnost da na svoj način dožive svaku legendicu'', istakla je Dušica Ivetić i istakla da je u rad na ilustracijama utkano puno ljubavi i pažnje, te da se nada da će tu emociju djeca prepoznati. Ilustracije iz knjige „Kotorske legendice“, podsjetimo, već su zaštitni znak prve generacije suvenira „Muzeja“.

Na promociji je govorila i bibliotekarka u Muzeju grada Perasta Snežana Vojvoda koja je istakla da će knjiga biti dostupna i na korištenje poslata kotorskim bibliotekama.

„Muzeji planiraju da nastave sa izdavanjem knjiga koje su upućene djeci kako našim najmlađim sugrađankama i sugrađanima, tako i onima koji nam stižu kao njihovi gosti. Vjerujemo da muzejske ustanove moraju da budu aktivan faktor u odrastanju djece u Boki jer bi to mogla biti prilika više da izrastu u ljude koji poštuju privilegiju što su rođeni i žive na području čije vrijednosti prepoznaje cio svijet i štiti najznačajnijim konvencijama Unesco- a,” rekla je Vojvoda. 

Odlomke iz „Kotorskih legendica” čitao je mladi glumac Miloš Kašćelan, koji je kroz interakciju s djecom večer prilagodio najmlađoj publici. U glazbenom  dijelu programa sudjelovali su Milica Tatar i Dejan Krivokapić, koji su izveli „Tre sorele” i „Opet je preda mnom Boka”,  koje pjevaju o legendama predstavljenim i u knjizi.

 Prijatelji programa su bili „Montenegro Shorex“ i „Open Tour“.