Predstavljena peta knjiga Dragana Popadića

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 08. kolovoza 2020. - 10:02
Autor: 

Promocija knjige Dragana Popadića „Krasne basne“, u organizaciji Centra za kulturu Tivat, održana je sinoć u Atriju ljetnikovca Buća u Tivtu, uz poštovanje mjera NKT-a, čime je otvoren festival „Purgatorije“.  

O knjizi je govorio Neven Staničić, ravnatelj Centra za kulturu, koji je kazao da je ovo peta knjiga Dragana Popadića te da su tri stvari utjecale na to da on počne pisati basne. „Dragan već dvadesetak godina piše dnevnik o ljudskim glupostima. Recimo da je to bila prva naznaka njegovog opredjeljenja da komentariše pojave na teoretskom nivou. Drugo, na njega je uticao Danil Harms, Rus koji je pisao sjajne apsurdne priče. Treće je Jonesku i njegova „Ćelava pjevačica“. Tu postoji lik vatrogasca, koji priča upravo ovakve priče, čudne, neobične, ali koje pričaju o našoj otuđenosti i onome što vodi ka apsurdu“, istakao je Staničić.

Jelena Božović je pročitala recenziju knjige, koju je pisala dr. sc. Vanda Babić, a koja zbog pandemije koronavirusa nije mogla nazočiti sinoćnjoj promociji. Božović je također pročitala ulomke iz knjige i na taj način nam približila jedinstvenu prozu Dragana Popadića.

Na samom kraju, publici se obratio i sam autor knjige „Krasne basne“, Dragan Popadić. Kako kaže, knjiga je posvećene njegovom unuku Niku, a napisao ju je za dvadesetak dana.

„Ove basne za odrasle su zanimljive, slatke, poučne, imaju više nivoa, više značenja. Životinje, kod mene, rade sve što i ljudi, ubijaju, kradu, varaju plagiraju, švercuju, ali i vole, brinu, pomažu, pjevaju, šale se. To je naš paradoks; čudna smo bića, spremni na velike uzlete, ali i nevjerovatne padove. Krhki, a ipak tako jaki. Pustili smo korijene na ovom trećem planetu od Sunca, a krenuli smo i ka drugim planetama. Često mislimo da smo bogovi, a onda nas zaustavi jedan običan mali virus. I shvatimo koliko smo mali i slabi“, kazao je Popadić.

Nakon promocije, svi zainteresirani su mogli dobiti primjerak knjige, uz potpis autora.