Premijera „Magbeta“ u subotu u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 21. srpnja 2017. - 9:48
Autor: 

U subotu, 22.7., s početkom u 21.30h  na Sceni Atrija Buća u Tivtu održat će se premijera  plesne predstave Magbet, koja  ima za cilj da publici predstavi nove pravce razvoja plesnog teatra, kroz koreografske inscenacije velikih djela svjetske književnosti. Do sada Bitefdancecompany je realizirao Šekspirov Otelo, Danteovu  Božanstvena komediju, Molijerov Don Žuan, Aristofanove Ptice...

„Koreografija predstave Magbet povjerena je mladom koreografu Milošu Isailoviću, koji je u Bitefdens kompaniji ostvario veliki broj izuzetnih igračkih uloga, a za svoju prvu koreografsku postavku Dunjaluk u produkciji Bitef teatra, dobio je nagradu Dimitrije Parlić.I u ovoj plesnoj postavci, baziranoj na klasičnom dramskom konceptu, Magbet će biti samo idejno polazište za razvoj autorovog viđenja savremenog svijeta, u kontekstu atmosfere koja vlada u ovom čuvenom Šekspirovom djelu – to je mračni svijet zavjere, zločina, psiholoških devijacija, vlastoljublja, strasti...  Savremeno koreografsko tumačenje Magbeta nudi pregršt scenskih mogućnosti. Lik Ledi Magbet uvijek je izazivao posebnu pažnju, a svakako vrlo je atraktivna i pojava tri vještice, koje će, kao i svi ostali likovi, biti vizuelno uklopljene u vanvremenski okvir, pružajući publici osjećaj modernosto, savremenosti i nadasve univerzalnosti Šekspirovih ideja“.

Jelena Kajgo, umjetnička direktorica Bitefdens kompanije

 

RIJEČ AUTORA:

Magbeta doživljavam kao priču o unutrašnjoj borbi dvoje ljudi. Ljudi sa velikim ambicijama. Cijela priča je prožeta ženskim principom, odlučnošću, ali i manipulacijom. Sve je dozvoljeno u borbi za prijesto, ili danas u borbi za vlast i visoku poziciju. I na kraju se plaća previsoka cijena, kraljevstvo je dobijeno u krvi, ludilu i kajanju. Šekspir nas kroz priču o Magbetu upozorava da ko želi vlast pod svaku cijenu nikad nema dobre namjere, i spreman je na sve. I upozorava da pazimo na svoje želje u žudnje, jer nam se mogu ostvariti. A na vrhu ostajemo sami, tu duvaju jaki vetrovi, i na toj čistini vidi se sva naša prljavština“. 

Miloš Isailović, koreograf

 

Igrači: Miloš Isailović, Ana Ignjatović-Zagorac, Dejan Kolarov, Nataša Gvozdenović, Ivana Savić-Jacić, Tamara Pjević i Branko Mitrović.

1. repriza: nedjelja, 23.7.  u 21:30 h – Scena Atrija  Buća Tivat