Premijera predstave "Betula u malu valu"

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 24. srpnja 2014. - 10:47
Autor: 

Premijera obnovljene kazališne predstave "Betula u malu valu" odigrat će se u petak, 25. srpnja na ljetnjoj pozornici u Tivtu, s početkom u 21,30 sati.

Predstava je rađena po tekstu Stevana Koprivice, u režiji Milana Karadžića.

Igraju: Dubravka Drakić, Boro Stjepanović, Mladen Nelević, Andrija milošević, Andrea Mugoša, Emir Ćatović, Smiljana Martinović, Pavle Ilić, Ivana Mrvaljević, Jelena Simić, Branko Ilić i Goran Slavić.

Riječ pisca:

“Betula u Malu Valu” je predstavljala pisački izazov da se ne stane po drugi put u istu vodu, u onu u kojoj sam, zajedno sa Milanom Karadžićem, Centrom za kulturu u Tivtu i gotovo istovjetnom glumačkom postavom, bio kada smo pravili sada već, bez lažne skromnosti, znameniti “Bokeški d-mol”. Pored opasnosti od ponavljanja, bio sam svjestan i zamke uljuljkivanja u samodopadljivu atraktivnost drevnih bokeških legendi koje u sebi nose ograničenje lokalnih značenja. Zato sam izabrao gotovo nepoznatu istorijsku bilješku o pustolovu, licu sa potjernica, koji zarad hira njegove dragane, okončava na vješalima. Početak sedamnaestog vijeka, migracije stanovništva i težnja da se u obećavajućem mediteranskom civilizacijskom okruženju pobjegne od smrti, čamotinje i siritinje bili su dramski punktovi na kojima sam pokušao da ispišem nov i drugačiji komad. Mikrokosmos kafane, betule, konobe, izdiktirao je skoro kolektivnog glavnog junaka, niz dramski podjednako važnih sudbina koje se eksponiraju na fonu glavnog toka o gusaru Tripunu i neukrotivoj Darji.

U podnaslovu ovog komada stoji odrednica “storija o jednima koji su htjeli biti drugi”. Ta uzaludna ali i stalno sveprisutna težnja je ona crvena linija koja tragikomediju “Betula u Malu Valu” spaja sa tragikomedijom u kojoj danas živimo.

Ovo je priča o davnoj betuli, u davnoj Boki... Ne, ovo je priča o bokeškom pustolovu koji je bio svemu vješt na otvorenom moru, na palubi svog broda, a nevješt i nedorastao zatvorenom prostoru zadimljene i raspjevane konobe... Ne, ovo je priča o djevojci koja je otjerala svog dragog na vješala.. ne, ovo je priča o znamenitoj Đulsi koja je držala znamenitu betulu, ma je imala jednu kćer... ne, ovo je zapravo priča o brđaninu koji bolji i dostojanstveniji život za sebe i svog jedinog nasljednika traži u drugom svijetu, ne znajući da se od sudbine ne može uteći... U stvari, ovo je storija o davnoj betuli, u davnoj Boki.

                                                                      Stevan Koprivica

Riječ redatelja:

“Betula u Malu Valu” ima intrigantnu notu gusarskih priča naših djetinstava. Ona, istovremeno, nudi raskoš drevnih mediteranskih skaski prepunih velikih tajnih i javnih ljubavi. Uzburkane strasti drevne konobe daju priliku glumcima da razigravaju koloritne likove, da se ogledaju u vrsti pozorišta koje, u današnje vrijeme, nije baš tako često. Ja sam se, kao reditelj, često ogledao u scenskim postavkama bajki, a “Betula” mi je bila prilika da ispričam bajku za odrasle čiji kraj nije obavezno i stereotipno srećan. Junaci “Betule” nastoje da izađu iz svoje kože, jure za fiksacijom drugačijeg i boljeg života, spremni da zaborave sve što su bili i što jesu. U tome sam  našao dodirnu tačku sa vremenom današnjim, mentalnim i statusnim mimikrijama čiji smo svakodnevni sjedoci. Zato “Betulu”, uprkos duhu i dahu davnog Mediterana, doživljavam kao savremeni komad.

                                                                            Milan Karadžić