Premijera predstave "Koštana" 5. kolovoza u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 03. kolovoza 2016. - 8:58
Autor: 

" KUĆE SMO PORUŠILI,

BARJAKE SMO PODIGLI

I DECU UČILI DA MRZE.

ZEMLJU SMO PREKOPALI,

GRADOVE ZATVORILI

I DECU NAUČILI DA MRZE.

RATOVE SMO VODILI,

SINOVE IZGUBILI,

A BAŠ SU LEPO UČILI DA MRZE

SVE ŠTO NIJE ISTO,

SVE ŠTO NIJE NAŠE,

DRUGE VERE, DRUGOG BOGA,

DRUGOG POLA, DRUGOG RODA.

SVI POD ZASTAVE!

SPREMAJMO KAMENJE!" - song iz  predstave "Koštana"

Predstava "Koštana", u režiji Kokana Mladenovića premijerno će se izvesti  pred publikom na Ljetnoj pozornici u Tivtu,  5. kolovoza, u 21:30 h, a  ulogu "Koštane" tumačit će glumica Emina Elor. Pored Emine Elor u predstavi igraju Emir Hadzihafizbegović, Emir Ćatović, Milan Kovačević, Nebojša Dugalić, Radoje Čupić, Aleksandra Pleskonjić Ilić, Gordana Đurđević Dimić, Danica Grubački, Nina Rukavina, Andreja Kulešević, Jelena Marković. Muziku za predstavu je komponovao Marko Grubić, koji zajedno sa članovima svog sastava "Vrooom" Andrijanom Belošević i Dzamalom Al Kiswanijem izvode numere uživo.

 „Koštana“ je velika posveta talentu i slobodi. Lik Koštane nadrasta sredinu u kojoj živi, ruši ustaljena pravila i obrasce ponašanja, uskovitlava „mrtvo more“ jedne bezidejne i zatvorene sredine i na kraju biva protjerana. Palanka se uvijek nemilosrdno obračunava sa onim što je ugrožava. Koštana pjeva o slobodi, slobodi ljubavi, slobodi strasti, slobodi pojedinca od svih društvenih stega. Njen način pjevanja i plesa toliko je originalan, a njen izgled tako zavodljiv, da čitav grad biva „ugrožen“ njenom pojavom - lokalna hijerarhija se raspada, a moralne norme patrijarhalnog konzervativnog svijeta počinju da pucaju pred ovim naletom strasti i talenta. Palanka će učiniti sve da Koštanu svede na svoju mjeru. Pokušaće da je kupe, udaju, prodaju. Sama u svom tragičnom kraju, izdana od onih koji su joj glorifikovali slobodu i ljubav (Mitke i Stojan),Koštana će morati da nauči kolika je cijena različitosti. Grad nije znao kako da se odbrani od njenog talenta koji nadrasta njihove živote.

Progonstvo je surovi izraz njihove ujedinjene nemoći protiv jednog bića koje im je pokazalo svu laž njihove svakodnevice. Tema slobode je, u slučaju glavne junakinje komada, neodvojiva od talenta. Biti talentovan, talentovaniji od drugih, vidjeti svijet čulnije i uzbudljivije nego što ga oni doživljavaju, znači i boriti se za takav svijet. Koštana nema milosti prema lažnim vrijednostima koje vladaju u njenom gradu, nema razumjevanja za trule porodične odnose koje na okupu održava lažni palanački moral i „stid od sramote“. Svijet oko nje se raspada i ona će pjevati na sav glas o onome što je guši i sputava. Kao i životu, na kraju komada će apsolutno biti pobijeđeno od realnog, sloboda od nužnosti“.