Prezentirana knjiga „Ludvik Kuba - Pjesme dalmatske iz Boke (1907.)“ i Lirica br. 3

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 26. lipnja 2015. - 10:30
Autor: 

U okviru XIV. Međunarodnog festivala klapa u Perastu jučer je u Muzeju grada Perasta prezentirana knjiga dr. Jakše Primorca i dr. Zlate Marjanović, pod nazivom „Ludvik Kuba - Pjesme dalmatske iz Boke (1907.)“, kao i festivalskog časopisa Lirica br. 3: Klapska pjesma bokeljskih autora XX.v.

 „U Festivalu smo sve naše aktivnosti vezali, ne samo za ideju već i za ostavštinu koju nam Ludvik Kuba svojim primjerom ostavlja u amanet. Nazvali smo to kulturološki projekat Ludvik Kuba, koji je učvrstio temelje naše osnovne misije – da čuvamo i promovišemo muzičku tradiciju Boke kotorske, koja svojim vrijednim sadržajima obogaćuje kulturnu baštinu Crne Gore. To su: bokeljske pjesme, klapska biblioteka Julije Balović, nove klapske pjesme koje se premijerno izvode u Perastu, savremene obrade Kubinih notnih zapisa.

U svemu nas kao nekom čudesnom magijom, kao nekom zlatnom niti vodi i povezuje Kuba jednom mišlju koju sam napisao u samom uvodu: Svako ko uđe u proces stvaranja ili traženja novih saznanja, bilo da se radi o malom koraku učenja prvih nota ili proučavanju grandioznih djela koja nam vjekovima osvjetljavaju zemaljske staze, neminovno uhvati niti što povezuju prošlost i budućnost“, rekao je direktor Festivala klapa Milan Kovačević.

Dr. Zlata Marjanović govorila je o Kubinom opijenošću Bokom: „Kuba Boku ima prvi put u životu priliku da vidi 890. na svom proputovanju iz Dalmacije za Crnu Goru. Taj susret je neplaniran, ali pokazao se odlučujući, jer se kod njega rađa želja da se njenoj muzičkoj tradiciji posebno posveti. Ploveći brodom ka Crnoj Gori, Kuba ima priliku da se makar s palube upozna s bokeljskim zalivom; dvije godine kasnije Kuba se samo nakratko vraća Boki namjeran da zapiše pjevanje u tadašnjoj Kraljevini Dalmaciji. Odlučuje da svoje putovanje započne od krajnjeg juga prema sjeveru“.

U glazbenom dijelu programa goste su zabavljale ženske klape: „Bellezza“ iz Tivta i „Alata“ iz Podgorice.

Na Trgu sv. Nikole u Perastu, večeras, 26. lipnja bit će održana prva večer glazbenog dijela  Festivala.

 

Radi se o natjecanju u kategoriji Ženske klape, na kome će sudjelovati klape: Kapric (Zadar, Hrvatska), Vox mirus (Podgorica, Crna Gora), Musica viva (Sombor, Srbija), Dalmatinke (Šibenik, Hrvatska), Garofuli (Bibinje, Hrvatska), Škerac (Korčula, Hrvatska), Ankora (Podstrana, Hrvatska), Diva (Široki Brijeg, Bosna i Hercegovina), Oršulice (Vodice, Hrvatska), Bellezza (Tivat, Crna Gora), Činkvina (Split, Hrvatska), Incanto (Kotor, Crna Gora), Ćakulone (Zagreb, Hrvatska), Alata (Podgorica, Crna Gora) i Neverin (Kaštel Lukšić, Hrvatska).

Početak je u 21 sat.