Priopćenje Kotorskog festivala pozorišta za djecu

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 08. travnja 2016. - 9:36
Autor: 

Kotorski Festival pozorišta za djecu, Gradsko pozorište Podgorica sa Assitej centrom Crna Gora otpočeli su rad na komadu „Kavez“, Mirjane Medojević, mlade redateljice i dramske spisateljice. Suradnja je rezultat drugog natječaja najbolji dramski tekst za djecu i mlade koji se održava bienalno. ASSITEJ Crna Gora – udruženje za razvoj kazališta za djecu i mlade, u suradnji s Kotorskim festivalom pozorišta za djecu - Kotor Art i Gradskim pozorištem Podgorica, svake druge godine raspisuje spomenuti konkurs s ciljem da podstakne razvoj crnogorske dramske literature za kazalište za dječju i mladu publiku.

Komad „Kavez“ tretira nekoliko aktualnih suvremenih tema, kao što su hraniteljstvo, odnos prema romskoj djeci, njihovo izrabljivanje i trgovina ljudima. Pisan na tragu brehtovske poetike iz „Opere za tri groša“, uz povremene interakcije s publikom i momente napetosti, ocijenjeno je da ovaj tekst predstavlja zanimljiv materijal za redateljski i glumački rad. Autorski tim na čelu s mladom crnogorskom redateljicom Mirjanom Medojević, čine i Ilija Đurović (dramaturg), Lina Leković (kostimograf), Ivan Marović (kompozitor) i Gojko Berkuljan (redatelj dokumentarnog video materijala). Uloge u ovom komadu tumačit će: Jelena Simić, Dejan Đonović, Maja Šarenac, Jelica Vukčević i Zoran Vujović. Podijeljen u nekoliko faza, tijekom veljače, travnja i lipnja mjeseca, proces rada na ovoj predstavi rezultirat će premijernim izvođenjem na XXIV. Kotorskom Festivalu pozorišta za djecu, u srpnju ove godine.

2016. je također godina u kojoj će po prvi put biti realizirana i Scena za mlade kao zaseban segment koji se izdvaja iz vremenskog okvira Festivala. Tri dana prije samog Festivala, ugostit ćemo mlade ljude iz zemlje i regije. Tendencija je da u nekoliko narednih godina Scena za mlade preraste u festival namijenjen mladim ljudima i da se i ovaj segment, kao svojevrstan podfestival KFPD-a internacionalizira i prepozna važnim projektom. Kotorski festival pozorišta za djecu se već povezao s dva značajna festivala srednjoškolskog teatra iz regije - Juventafest (Sarajevo) i Transgeneracije (Ljubljana), s kojima će pokrenuti regionalni projekt u narednih godinu dana.