Projekt #synergy KotorArt Don Brankovih dana muzike podržan od strane EU

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 31. srpnja 2020. - 22:20
Autor: 

Projekt KotorArt Don Brankovih dana muzike, pod nazivom #synergy, podržan je sa 410.930 eura na pozivu Kreativne Europe za podršku projekata suradnje na Zapadnom Balkanu. 

KotorArt  je ovim projektom uspio da okupi neke od najvećih festivala umjetničke glazbe u regiji, kao što su: Dubrovačke ljetne igre, Ljubljana Festival, Centar beogradskih festivala (BELEF i BEMUS), organizacija Vox Baroque iz Albanije i Udruženja F. Šopen sa Kosova.

 „Konkurencija na Pozivu je bila veoma jaka, gdje je od preko 300 prijavljenih projekata širom Evrope, podržano svega 13, pri čemu je #synergy jedini projekat koji se bavi klasičnom muzikom, ali i jedini odabrani projekat na kome je organizacija iz Crne Gore nosilac projekta. Na sve to, ovo je prvi put u okviru programa Kreativna Evropa, da je nosilac podržanog projekta organizacija iz Crne Gore. Ciljevi ovog projekta su usavršavanje i povezivanje kulturnih radnika, prije svega onih koji se bave festivalima i umjetničkom muzikom, zatim podsticanje komponovanja novih djela klasične muzike inspirisanih lokalnom baštinom svih navedenih zemalja, počev od Kotora i Crne Gore, kao i uvezivanje i saradnja mladih muzičara, kompozitora i organizacija koje se bave umjetničkom muzikom na Zapadnom Balkanu“ – stoji u priopćenju.

 Veliko nam je zadovoljstvo što je EU prepoznala značaj naše ideje. Imajući u vidu trenutne nesvakidašnje okolnosti sa kojima se svi susrećemo, a koje nas usmjeravaju na socijalnu distancu, smatramo izuzetno važnim što je EU prepoznala naše stremljenje da učvrstimo saradnju na međunarodnom nivou, istovremeno predstavljajući lokalnu baštinu i umjetnike i tako doprinesemo razvoju scene umetničke muzike u ovom dijelu Evrope – izjavila je menadžerica produkcije Festivala, Sara Mandić, koja vodi ovaj projekt.

 Tijekom 3 godine trajanja, projekt će okupiti 12 kompozitora, preko 50 mladih glazbenika i menadžera u kulturi, organizirat će se 6 seminara za profesionalce u kulturi, 12 rezidencija za kompozitore na kojima će nastati 12 novih djela inspiriranih kulturnom baštinom regije, ali i same Europe. Kao veliko finale projekta, planirana  je festivalska turneja, koja će kompozitore, nove kompozicije i mlade glazbenike  predstaviti tijekom ljetnih festivala diljem Zapadnog Balkana.