Promocija knjige Miraša Martinovića „Tužaljke iz davnina”

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 03. svibnja 2022. - 13:51
Autor: 

Promocija knjige Miraša Martinovića “Tužaljke iz davnina”, čiji je je izdavač Narodna biblioteka “Radosav Ljumović”, bit će održana u četvrtak (5. 5.) u 19h. Riječ je o novom djelu jednog od najznačajnijih suvremenih crnogorskih pisaca,  prepoznatljivom  po antičkim temama i zaboravljenim pejzažima Crne Gore.

U promociji knjige će sudjelovati: Dimitrije Popović, Anka Vučinić Gujić, Nela Savković Vukčević i autor knjige Miraš Martinović

Miraš Martinović jedan je od najznačajnih crnogorskih pisaca. U literaturu je ušao knjigom „Mit o Trešnji“ (prvijenac nagrađen književnim priznanjem Lazar Vučković). Na regioinalnim i širim prostorima postao je prepoznatljiv po antičkim temama i zaboravljenim pejzažima Crne Gore koje je oživio u romanensknoj prozi: „Putevi Prevlise“, „Otvaranje Agruvijuma“, „Teuta, Snovi u Doklei“ i „Antički gradovi/snovi i sudbine“Objavio je i romane: „Jeretik“, „Vavilonski mudraci“, „Poslednji Eshilov dan“, „Harfistkinja iz Ura“, roman o Njegošu „Drugoga sunca luče“ i knjigu priča „Povatak u Aleksandriju“. Bogatu stvaralačku riznicu Martinović upotpunjuje pjesničkim knjigama: „Nevidljivi ljetopis“, „Govor kraljeva“, „Govor zemlje“, „Sašpatavanje s memorijom“, „Luk i lira“, „Glasovi iz kamena“ i „Dan koji nije prošao“. Djela su mu prevođena na nekoliko jezika. Dobitnik je Regionalne književne nagrade Teuta i Oktobarske nagarde Herceg Novog grada u kome živi. Član je  Crnogorskog PEN-a i Matice Crnogorske.

Izvor:montenegrina.net