Promocija knjige mr Ilije Stanovčića

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 04. srpnja 2014. - 10:47
Autor: 

U foajeu dvorane "Park" u Herceg Novom, 4. srpnja (petak) bit će održana promocija knjige "Podorjenske priče" , autora mr Ilije Stanovčića.

Početak promocije je u 20 sati.

Osnov Podorjenskih priča Ilije Stanovčića (samizdat, Herceg Novi, 2014), čine stvarni događaji, koji su ostali da žive u narodnom sjećanju.

Zamisao autora bila je da zabilježi karakteristike iz podorjenskog kraja, ne samo da bi ih sačuvao od zaborava, već da bi i mlađi čitatelji iz njih mogli izvući pozitivne pouke.

Stanovčić u Uvodu navodi: „I pored korišćenja literature, ovo što sam o Orjencima napisao nema karakter naučne obrade. (...) To je u suštini (...) naracija (...) u kojoj sam posebno pokušao prikupiti i sistematizovati brojne intrigantne podatke, činjenice i ocjene vezane prije svega za okolnosti i razloge sloma, odn. rasformiranja Orjenskog partizanskog bataljona, jedne od najboljih partizanskih jedinica u Crnoj Gori i Boki - i to praktično na samom početku Narodno-oslobodilačkog rata - svega deset mjeseci od podizanja 13-to julskog ustanka! Jer, na to pitanje do danas nije dat odgovor! (...) Ako bi ova moja podorjenska priča inspirisala istoričare da se naučno pozabave ovim pitanjem, bio bih veoma zadovoljan trudom koji sam uložio, jer bi tek tada ova priča dobila svoj konačni završetak."

Zbirku čine priče: Uzlet i pad Orjenaca, Pokajanje, Dvije matere, Ilegalac, Meštar Ivo, Put u zločin, Snaga ljubavi, Grijeh, Jajoši, Osveta.