Promocija romana "Luzitanija" u Kotoru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 22. srpnja 2018. - 8:42
Autor: 

 

JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor / Gradska biblioteka i čitaonica 24. srpnja (utorak) u Press dvorani Kulturnog centra, s početkom u 21 sat organiziraju promociju romana „Luzitanija“ autora Dejana Atanackovića, dobitnika NIN-ove nagrade za najbolji roman u 2017. godini.

Dejan Atanacković (rođen 1969. godine u Beogradu) je priznato ime u svijetu umjetnosti; predaje više predmeta iz oblasti vizualne umjetnosti i kulture na univerzitetskim programima u Firenci i Sijeni i surađuje s tamošnjim Muzejom prirodnih znanosti na predmetu „Body Archives“, posvećenom povijesto predstava ljudskog tijela.

“Luzitanija”, zamišljena kao utopijski roman, u osnovi je priča o beogradskoj psihijatrijskoj bolnici tijekom Prvog svjetskog rata koja se nalazila u zgradi poznatoj kao Doktorova kula. U romanu ta minijaturna teritorija postaje parlamentarna republika zasnovana na ukidanju neravnopravnosti između ljekara i pacijenta, a prije svega na ideji da razum i ludilo nisu dvije suprotstavljene okolnosti, već da se i razumu i ludilu jednako suprotstavlja ljudska glupost.

Na promociji govore autor i Goran Lakićević, vlasnik Izdavačke kuće „Besna kobila“ koja je objavila roman.