Promocija romana "Tušta i tma"

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 21. srpnja 2014. - 10:47
Autor: 

U okviru festivala "Purgatorije", u Atrijumu ljetnjikovca Buća u Tivtu, 22. srpnja (utorak) u 21,30 sati bit će održana promocija romana "Tušta i tma", autora Svetislava Basare i Miljenka Jergovića, koji spadaju u najveće pisce suvremene književnosti.

Šta su Basara i Jergović pisali jedan drugom?
Dopisivanje se, s jednim dužim prekidom, odvijalo od 2010. do 2013. Basara i Jergović su ljudi koje povezuju brojna interesovanja, sklonosti i idiosinkrazije a, na kraju krajeva, i ceo niz malih i velikih zajedničkih istorija: književnih, političkih, kulturnih, intergeneracijskih… Dakle, imali su o čemu da razgovaraju. Svako ko je odškrinuo njihove beletrističke, ali i publicističke svetove, dobro zna i da su Basara i Jergović pisci veoma različitog temperamenta i stila. Međutim, kao stanovnici istog sveta kojeg pak gledaju sa posve različitih strana, jedan uvek odlično zna o čemu to ovaj drugi govori.
U nesvakidašnjoj prepisci ova dva vrsna intelektualca ponudili su čitaocu jedinstvenu analizu balkanskih naravi i događaja nastalih nakon ratova na prostorima bivše Jugoslavije. Ono što pleni u njihovoj prepisci jeste, pre svega, kultura dijaloga i kritičnost prema pojavama u njihovim sredinama. Knjiga „Tušta i tma“ Svetislava Basare i Miljenka Jergovića odličan je desert za ljubitelje njihove književnosti, višestruko interesantna, ne samo iz perspektive da su njeni autori odlični, cenjeni i popularni književnici, već su obojica i veoma aktivni učesnici u javnom životu sredina u kojima žive i rade. Basara piše šest kolumni nedeljno za dnevni list Danas, dok Jergović ima dve kolumne nedeljno u Jutarnjem listu, a uz to piše i za druge medije, i obojica se bave i svojim književni „zanatom“.