Promociju novijih izdanja Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku u Kinu Boka

Time to read
3 minutes
Read so far

Utorak, 09. lipnja 2015. - 9:05
Autor: 

Kulturni centar Nikola Đurković Kotor / Gradska biblioteka i čitaonica u srijedu 10. lipnja s početkom u 19.30 sati u Kinu Boka organiziraju promociju novijih izdanja Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku. Suradnja naše institucije s Dubrovačkim knjižnicama i Ogrankom Matice hrvatske u Dubrovniku započeta je još 2008. u godini proslave velikog jubileja / 500 godina od rođenja Marina Držića, najvećeg hrvatskog renesansnog pisca europskih razmjera (Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku promovirao je svoja izdanja u Kotoru i ranije u uaradnji s Izdavačkom kućom Gospa od Škrpjela i Pomorskim muzejom.) Suradnja je intenzivirana tijekom 2010/2011. godine realizacijom projekta Dubrovnik i Kotor – Gradovi i knjige iz oblasti kulture, koji je financirala EU iz sredstava odobrenih za prekogranični program Hrvatska – CG u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku (IPA) i krunisana zajedničkim publikacijama /antologijama suvremene proze: Dosta je bilo priče, poezije: Svijeća ispod glasa i drame: Poslije Hamleta u Hrvata i kod nas. Upravo Matica hrvatska, Ogranak u Dubrovniku svojim iskustvom i ugledom bila je jamstvo za kvalitetan ishod ove izdavačke djelatnosti. 

Ovom prilikom novija izdanja Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku promovirat će:

Dr sc. Vesna Čučić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku i ravnateljica Dubrovačkih knjižnica. Vesna Čučić bavi se znanstvenim radom i prevođenjem. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je engleski jezik i književnost i francuski jezik i bibliotekarstvo. Na Sveučilištu u Zadru doktorirala je s temom Prve tiskare i dubrovačko društvo (1783–1868). Objavila je 20-ak stručnih i naučnih radova u nacionalnim i međunarodnim časopisima i zbornicima i prevode stručnih i literarnih tekstova s engleskog i francuskog jezika. Više godina surađivala je u radio emisiji S Hrvatima Boke na Radio Dubrovniku s prilozima iz povijesti i kulture Boke kotorske. Autorica je i koautorica 15-ak stručnih tematskih izložbi; suorganizatorica nekoliko domaćih i međunarodnih skupova; sudjelovala u više međunarodnih projekata; u nekoliko izdavačkih projekata Matice hrvatske i Dubrovačkih knjižnica. Član Matice hrvatske, Ogranak Dubrovnik od njezine obnove 1989. godine, te dugogodišnji član Predsjedništva dubrovačkog Ogranka MH, a od 2013. godine i predsjednica Ogranka; član Glavnog odbora MH u drugom mandatu.

Davor Mojaš, u kulturnoj slici grada Dubrovnika prisutan književnim, režiserskim i novinarskim radom.  Zbirkom pjesama Debilni mjesec (1977) službeno ulazi i u svijet književnosti. Objavljene su mu pjesme u zbirci Lausfarht, knjige proze: Miris veluta, Stanje lune, Kazalište Isprazni i Trag miholjica. Dramske, prozne i publicističke tekstove objavljuje u hrvatskim književnim, kazališnim i drugim časopisima te na Hrvatskom radiju. Sa Rudolfom Paterom koautor je grafičko-književne mape Buđenja gospođe Roze, urednik je monografije Studentskog teatra Lero Lerovnica i zbornika Lero u knjigu stavljen. Jedan je od osnivača Društva dubrovačkih pisaca i član redakcije revije Literat i časopisa Dubrovnik. Režiserski rad vezuje uglavnom uz Studentski teatar Lero u Dubrovniku, u kojemu je režirao 90-ak predstava i 30-ak autorskih projekata, nagrađivanih na hrvatskim i međunarodnim festivalima. Režirao je u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci i u Kazalištu Marina Držića. Član je HDP-a, HDDU-a, i PEN-a. Na Radio Dubrovniku je komentator-mentor i urednik emisija iz kulture.

Dr sc. Jelena Obradović Mojaš, urednica na Hrvatskom radiju za kulturne i znanstvene teme i stručna suradnica na Odjelu za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, na kolegijima kulturne povijesti i elektroničkih medija. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (1989), a doktorirala 2012. na Poslijediplomskom doktorskom studiju Povijest stanovništva Sveučilišta u Zagrebu.

Sudjeluje u istraživačkim projektima Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku: Početak demografske tranzicije u Hrvatskoj (2007–2009), Kretanje kriminaliteta u Dubrovniku u 18. stoljeću (2009–) i Struktura stanovništva povijesne jezgre grada Dubrovnika (2010–). Publicističke radove objavljivala je u hrvatskim časopisima i zbornicima. Znanstveni radovi joj se temelje na istraživanju arhivskih izvora s područja povijesti stanovništva, kulturne antropologije, povijesti svakodnevice i folkloristike. Sekretar je dubrovačkog Ogranka Matice hrvatske.

Akad. Luko Paljetak, hrvatski književnik i akademik. Autor je brojnih zbirki pjesama, knjiga za djecu, znanstvenih studija, članaka, eseja i antologija. Studirao je hrvatski i engleski jezik na Filozofskom Fakultetu Sveučilišta u Zadru gdje je kasnije i radio kao asistent. Bio je redatelj i dramaturg Zadarskog kazališta lutaka te jedan od urednika Zadarske revije. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.  Vrstan je prevodilac  s engleskog, francuskog i slovenačkog jezika. Stalni je član HAZU-a i dopisni je član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti (SAZU). Član je i brojnih književnih udruženja u Hrvatskoj i inostranstvu i dobitnik mnogih nagrada i priznanja. Urednik je časopisa Dubrovnik koji izdaje Matica Hrvatska Ogranak Dubrovnik. Mnoge od njegovih pjesama postale su nezaobilazni dio dubrovačke i hrvatske pop-kulture (U svakom slučaju te volim, Na Stradunu, pjesme za dječji zbor Mali raspjevani Dubrovnik i druge).