Risanski vremeplov: Književno stvaralaštvo Miraša Martinovića i izložba starih fotografija Risna

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 07. rujna 2020. - 9:20
Autor: 

U utorak, 8. 9., u sklopu projekta Risanski vremeplov realizirat će se dva programa: večer književnog stvaralaštva Miraša Martinovića pod nazivom „Teuta – inspiracija, mit i istorija“, i izložba starih fotografija Risna – naziva Risan kroz vrijeme. Oba događaja će se održati na lokalitetu Rimski mozaici, s početkom u 20 sati.

Miraš Martinović, rođen 1952. godine, jedan je od najznačajnijih crnogorskih pisaca. U literaturu je ušao knjigom „Mit o Trešnji“, nagrađenom književnim priznanjem Lazar Vučković. U regiji i šire prepoznatljiv je po antičkim temama i zaboravljenim pejzažima Crne Gore koje je oživio u romanensknoj prozi: Putevi Prevlise, Otvaranje Agruvijuma, Teuta, Snovi u Doklei i Antički gradovi/snovi i sudbine.

Autor je i nekoliko romana: Jeretik, Vavilonski mudraci, Posljednji Eshilov dan, Harfistkinja iz Ura, roman o Njegošu Drugoga sunca luče i knjigu priča Povratak u Aleksandriju.

Bogatu stvaralačku riznicu Martinović upotpunjuje i pjesničkim knjigama: Nevidljivi ljetopis, Govor kraljeva, Govor zemlje, Sašpatavanje s memorijom, Luk i lira, Glasovi iz kamena i Dan koji nije prošao.

Djela su mu prevođena na nekoliko jezika. Dobitnik je Regionalne književne nagrade Teuta i Oktobarske nagrade Herceg Novog, grada u kome živi. Član je Crnogorskog PEN-a i Matice Crnogorske. Razgovor s autorom vodi Marija Starčević, rukovoditeljica Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Izložba Risan kroz vrijeme kroz stare fotografije prikazat će bogatu povijest najstarijeg grada u Boki. Fotografije sakupljene po škrinjama, albumima, arhivama i spomenarima risanskih porodica i ljubitelja ovog drevnog gradića predstavljat će se svojevrsni vizualni vremeplov, ali i adekvatnu pozadinu književnom stvaralaštvu Martinovića. 

Podsjećamo da su realizatori programa su NVO Koltrina i MZ Risan. Cilj projekta je oživljavanje bogate povijesti Risna kroz više kulturnih sadržaja. Program Risanski vremeplov podržan je od strane Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti u okviru manifestacije Bokeljski vremeplov 2020.