Roman Balše Brkovića

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 05. kolovoza 2014. - 13:23
Autor: 

U Atrijumu ljetnjikovca Buća u Tivtu, u srijedu 6. kolovoza, u 21,30 sati bit će predstavljen roman "Plaža Imelde Markos", autora Balše Brkovića

Ovaj roman donosi naraciju smještenu u današnju Podgoricu, kao i prethodni Brkovićevi romani.

Brković je kazao da je ipak mnogo toga drugačije nego u „Galeriji“ i „Paranoji“.
- Knjige koje se dopadnu čitaocima i kritičarima mogu pisca povući u neku vrstu ponavljanja. Trudio sam se da takvo što izbegnem - rekao je on
Nakon bestselera „Privatna galerija“ (2002, četiri izdanja) i „Paranoja u Podgorici“ (2010, tri izdanja), „Plaža Imelde Markos“ je treći roman iz Podgoričkog kvarteta, koji će, kako autor najavljuje, biti zaokružen romanom „Ponoć na Lenjinovom bulevaru“.
Novi Brkovićev roman donosi nepretencioznu priču o jednoj noći, zapravo jednom noćnom putovanju... O jednoj od onih potraga u kojima nađete više nego što ste tražili.
- Ovaj roman ima posebno mesto u zamišljenom Podgoričkom kvartetu. Želio sam da priču o jednoj mogućoj svakodnevici ispričam na način koji nije uobičajen, niti opterećen dnevnopolitičkom retorikom. Ipak, to je angažovana priča, priča o našem vremenu, o krizi koja postaje opravdanje za sve i solidarnosti koje je sve manje - objašnjava autor.
Jedna noć u životu podgoričkog taksiste, ispričana u ovom romanu, postaje i priča o različitim generacijama u istim ili sličnim problemima. Ili kako pisac i kritičar Aleksandar Bečanović piše o novom Brkovićevom romanu:
- Zamislite „Taksistu“, kojeg je režirao Spilberg iz najboljih „infantilnih“ dana... U svom novom bestseleru „Plaža Imelde Markos“, Balša Brković majstorski profiliše jedno putovanje kroz podgoričku noć u dirljivu, duhovitu i pronicljivu priču o odrastanju i sazrijevanju, o pretvaranju straha u fantaziju i maštarije u odgovornost. Tako je crnogorska književnost konačno dobila ono što joj je suštinski nedostajalo: pravovernu melodramu, podjednako sentimentalnu i inteligentnu. And now, enjoy your ride! - stoji u recenziji Bečanovića.

Balša Brković (1966) ključni je autor nove crnogorske književnosti. Objavio je pet knjiga poezije, knjigu priča („Berlinski krug“) i tri romana. Za roman „Privatna galerija“ dobio je nagradu „Miroslavljevo jevanđelje“ (2004). Diplomirao je Opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Bavi se i kazališnom kritikom, poviješću i teorijom anarhizma. Dugogodišnji je kolumnista „Vijesti“ i urednik subotnjeg dodatka „Art“.