"Ruski samovari" u Muzeju grada Perasta

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 20. studenog 2014. - 9:45
Autor: 

U okviru proslave Dana Općine Kotor, sinoć je u Muzeju grada Perasta otvorena izložba "Ruski samovari".

Na početku večeri nazočne je pozdravila Mirjana Vukasović, dokumentaristica Muzeja i direktor Muzeja Andro Radulović koji je nazočnima čestitao Dan Općine Kotor. Poznati kolekcionar iz Risna, Andrija Katurić, koji već 70 godina skuplja ove vrijedne predmete ispričao je priču o početku njegove ljubavi prema ovim predmetima i svojim posjetima antikvarnicama diljem svijeta.
Izložbu je otvorio otpravnik poslova Veleposlanstva Republike Rusije g. Vladimir Gurk, izrazivši zadovoljstvo i čast što nazoči otvorenju izložbe vrijedne kolekcije jer " su samovari nešto što identifikuje Rusiju. Oni su nešto poput babuške ili čuvenih pelmenija, i kad se pomenu odmah možete pomisliti na Rusiju.... To je duh istorije".

Otvorenju izložbe nazočili su ataše za kulturu g. Aleksandar Koševoj, konzul Republike Srbije u Crnoj Gori g. Zoran Dojčinović i  glavni administrator Općine Kotor g. Đorđe Vukčević

Na kraju večeri, gđa Vukasović je u duhu dobre tradicije Rusa nazočne pozvala na degustaciju ruskog čaja.

 

"Samovar je metalna posuda tradicionalno korištena za grijanje pića i vode za čaj. Poznat je još starim Kinezima, Egipćanima te Rimljanima u antičkom Rimu. Samovari dolaze u raznim oblicima. U obliku urne, bačve cilindra i sfernog oblika. Mogu biti grijani ugljem ili drvenim ugljem a noviji samovari koriste struju i griju vodu na sličan način kao i električni bojleri.

Najizvrsnije večernje samovarsko pijenje čaja je u suton ili poslije zalaska sunca. Samovar koji stoji na stolu odiše blagom toplinom, koja u lakim talasima stiže do svih okupljenih za stolom, mješajući se sa aromom čaja, večernjim mirisima i zvucima i uplićući se u nit polaganog razgovora."