Sastao se Savjet Fondacije Don Branko Sbutega

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 12. kolovoza 2020. - 13:18
Autor: 

Savjet Fondacije Don Branko Sbutega, koja organizacijski stoji iza festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike, sastao se elektronskim putem, prvi put od svog osnivanja.

"Predsjedavajući Savjeta Fondacije, koji je imenovan u martu ove godine, je dr. Antun Sbutega, admiral Bokeljske mornarice, a ovo savjetodavno tijelo čine ugledna imena iz javnog, kulturnog, političkog i znanstvenog svijeta: Filip Vujanović, bivši predsjednik Crne Gore; Ivo Josipović, bivši predsjednik Hrvatske; princ Nikola Petrović Njegoš, pripadnik kraljevske dinastije Petrović Njegoš; Tonino Lamborghini, sin osnivača čuvene marke automobila Feruča Lamborginija; Marija Ćatović, poslanica u Skupštini Crne Gore; Dimitrije Popović, slikar i književnik; Gij Dokendorf, dugogodišnji generalni direktor Ministarstva kulture Luksemburga.

Generalni i umjetnički direktor KotorArt Don Brankovih dana muzike, Ratimir Martinović, koji je i predsjednik Fondacije Don Branko Sbutega, upoznao je članove Savjeta Fonadacije o aktivnostima Fondacije i Festivala u vremenu pandemije i planovima za naredni period. Naglašeno je da se festival održava poštujući sve mjere za zaštitu građana koje preporučuju Nacionalno koordinaciono tijelo i Institut za javno zdravlje, te da se kroz razne akcije i programe pronalaze novi načini komunikacije umjetnosti, koji su naišli na izrazito pozitivne reakcije javnosti i lokalne zajednice u Kotoru.

Članovi Savjeta su izrazili zadovoljstvo i uputili čestitke po pitanju nedavnog odobravanja sredstava Evropske unije kroz program Kreativna Evropa, za projekat Fondacije sa nazivom #synergy, što je prvi put da jedna organizacija iz Crne Gore bude nosilac velikog evropskog projekta u okviru Kreativne Evrope. Drugi veliki planovi, poput velike UNESCO-ve konferencije sa nazivom The New Normal za koju Fondacija očekuje odobravanje sredstava, takođe su pohvaljeni i pozdravljeni od strane članova Savjeta uz konstataciju da su sve ove okolnosti neosporna validacija više decenijskog rada, kao i jasan pokazatelj kvaliteta i značaja KotorArt Don Brankovih dana muzike, ne samo na lokalnom i regionalnom, već i na međunarodnom planu.

Članovi Savjeta su, uz podrške aktivnostima Fondacije i planovima za naredni period, naglasili važnost kontinuiteta finansiranja festivala KotorArt od strane pokrovitelja festivala - Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Kotor, naročito imajući na umu uspjeh i kreativnost festivala u prilagođavanju ovogodišnjim vanrednim okolnostima i međunarodnom prepoznavanju kvaliteta ovog festivala od posebnog značaja za kulturu Crne Gore" - stoji u priopćenju.