Simbolika ptice u (likovnoj) umjetnosti – Vrana

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 29. studenog 2021. - 11:20
Autor: 

Kako je vrana pronašla put u umjetnosti, odnosno u narodnim pjesmama, na slikama, u filmovima...?

Slike crnih vrana, koje se iznenada pojavljuju na nebu, gotovo uvijek na našim prostorima simboliziraju lošu sreću. Zlokobna atmosfera, koja se stvara njihovim prisustvom, vezana je uglavnom za legende i mitove, bajke, narodne pjesme u kojima vrana predstavlja loš znak, nesreću ali i simbol smrti.

Ova ptica gotovo uvijek je imala negativnu simboliku, i u raznim kulturama i religijama prikazivana je i tumačena na osoben način. Još u Egiptu, dvije vrane su predstavljale simbol monogamije, dok kod starih Grka i Rimljana bila simbol zle kobi. U grčkoj mitologiji vrana je predstavljala simbol proročanstva: vezivana je za proročke moći boga Apolona, i smatralo se da je glasnik boga podzemnog svijeta Hada. Njeno pojavljivanje u Bibliji također nosi negativno značenje.

Jedan od mitova govori da je vrana direktna veza između života i smrti, odnosno da je vrana dužna da vodi dušu kroz mrak u svijet svjetlosti (zagrobni život). Slika Vinsenta Van Goga „Žitno polje sa vranama“, je samo jedna od mnogobrojnih koje sadrže simboliku vrane. Za ovu sliku se smatra (mada nema točnih podatka) da je bila jedna od posljednjih koju je ovaj slikar naslikao, pa je možda bila i predosjećaj njegove smrti. Vrane na umjetničkim kompozicijama često označavaju nesreću, smrt, sablasnu i melankoličnu atmosferu.

Narod s prostora Balkana često zna da ovu pticu „smjesti“ u narodnim umotvorinama i izrekama poput: „vrana vrani oči ne vadi“, „koliko je bijelih vrana, toliko je dobrih žena“ ili „rijetko kao bijela vrana“ i druge.

Jedna od najzanimljivijih vrsta iz obitelji vrana je svakako gavran, čiji izgled, odnosno crna boja, odaje mističan ali i pomalo zastrašujuć utisak.

Gavran je suputnik (zlih) čarobnjaka, ali i mnogih čarobnjačkih rituala i uopće zlih sila. U mnogim (crtanim) filmovima možemo vidjeti gavrana kao pratitelja zlih vila (poput Grdane u crtanom filmu Trnova ružica). Gavran je vjerni pratilac, jako inteligentna ptica koju krase epiteti mudre i proročke. Ezop je u svojim basnama smjestio i gavrana kojeg nadmudruje lisica („Lisica i gavran“). Na našim prostorima jedna od najpoznatijih je freska „Gavran hrani proroka Iliju“ djelo nepoznatog slikara, iz 13. stoljeća, a nalazi se u manastiru Morača.

Ipak, ona je simbol loših vijesti i tuge, što se najčešće reflektira u našim narodnim pjesmama, čiji početak koji sadrži dolazak gavrana simbolizira nesreću.Za razliku od drugih ptica, vrane nisu fizički atraktivne ptice, nemaju raskošno i koloritno perje koje bi privuklo promatrača; osim toga one nemaju ni lijep glas. Pored neatraktivnog izgleda, često se navodi da su „svaštojedi“ i da im ne smeta što jedu trulo meso, odnosno lešine, čime se dodatno upotpunjuje njihova negativna simbolika.

Prisustvom vrana osjećaj nelagodnosti i uznemirenosti dobiva svaka kompozicija, neovisno o kojoj vrsti umjetnosti je riječ,  a koriste ih mnogi umjetnici da pojačaju osjećaj straha i sablasne atmosfere; npr. Hičkok i njegov film „Ptice“ ili Edgar Alan Po i njegov „Gavran“.  Nama preostaje da se zapitamo, da li je poput duša koje je vodila kroz mrak u svijet svjetlosti, vrana i sebi uspjela da pronađe put u svijet umjetnosti?

Marija Saičić

 Foto: Rade Ratko Vujačić, “Seobe”, 2021.

Izvori:

http://www.artnit.net/urbane-%C5%BEivotinje/item/2485-simbolika-vrane.html

https://www.artnit.net/urbane-%C5%BEivotinje/item/214-simbolika-gavrana.html 8

http://www.artnit.net/paleta/item/1239-vinsent-van-gog-%C5%BEitno-polje-sa-vranama.html

http://www.artnit.net/razglednica/item/855-manastir-mora%C4%8Da.html