Sjaj hladnog oružja iz zlatnih ruku Andrije Ramadanovića

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 25. veljače 2016. - 21:55
Autor: 

Baštineći kulturu i umjetnost žitelja Bokokotorskog zaljeva sa željom da se akcentira i djelatnost naših zanatlija, Pomorski muzej Crne Gore čijim kormilom uspješno upravlja mr. Mileva Pejaković Vujošević po drugi put bio je domaćin i pokrovitelj izložbe replika hladnog oružja, autora Kotoranina Andrije Ramadanovića.

Posjetitelji su večeras imali priliku vidjeti 39 vrijednih predmeta, s ljubavlju i izuzetnom pozornošću obrađenih detalja na hladnom oružju koje datira od 5. stoljeća prije Krista pa sve do 18. stoljeća.

Ravnateljica Pomorskog muzeja kazala je da upravo večerašnjom izložbom otpočinje program Muzeja za 2016. godinu koji će biti u znaku obilježavanja 10. obljetnice crnogorske neovisnosti.

Autor izložbe je pozdravivši brojne posjetitelje i zahvalivši na suradnji i pomoći koje je tijekom svog rada dobivao i od drugih pojedinaca i institucija istakao je kako šira kotorska javnost, a nada se uskoro i crnogorska, „prvi puta se susreće s jednim aspektom moga bića i življenja, moje ljubavi, koja je bila skrivana. Sami predmeti govore za sebe, i svako od vas će doživjeti predmet na svoj način, uz jednu moju opasku, da pokušate shvatiti ljude koji su to oružje koristili. Ovi predmeti nisu samo eksponati, ovo je jedna živa istorija“.

Izložbu je otvorio kustos Pomorskog muzeja Ilija Mlinarević ističući da nas „Andrija Ramadanović uči da na drugačiji način gledamo na oružje, da se vratimo starim vještinama izrade hladnog oružja i vještinama rukovanja istim“. Mlinarević se zahvalio autoru koji svojim radom potvrđuje da se stari zanati u Kotoru nisu ugasili, te da njegov entuzijazam treba biti poticaj za oživljavanje i drugih starih zanata u Kotoru, jer arhivski spisi s početka XIV. stoljeća  kazuju da se u Kotoru u to doba spominju imena 31 zlatara, 25 obućara, 22 zidara, 12 kovača, 5 krznara, 2 ključara i ostalih zanatlija.

Večerašnju izložbu podržali su brojni sponzori među kojima je Hrvatska građanska inicijativa Kotor, OJU Muzeji Kotor, Sekretarijat za kulturu - Općina Kotor, Luka Kotor AD, Crnogorska plovidba i drugi.

U glazbenom dijelu večeri nastupila je gitaristica Ivana Starčević, učenica Srednje muzičke škole „Vida Matjan“ iz Kotora.

Ovu postavku posjetitelji Muzeja moći će pogledati narednih petnaest dana, a dio izložbe je i prodajnog karaktera, te ljubitelji i kolekcionari ovih predmeta imaju priliku obogatiti svoje kolekcije zaista impozantnim primjercima kotorskog zanatlije i umjetnika.

Pomorski muzej najavio je također bogati ovogodišnji program koji čini dio i nacionalnog programa za proslavu 10. obljetnice crnogorske neovisnosti, i već sljedeća lijepa večer očekuje nas u ožujku, kada će se promovirati knjiga „Plovidba kapetana Iva Visina oko svijeta“, autora Petra Palavršića i Slavka Dabinovića, koja će biti tiskana na crnogorskom i engleskom jeziku.