Sjajna završnica KotorArt-a uz Šerbedžiju i Tadića

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 18. kolovoza 2016. - 10:11
Autor: 

Posljednji program ovogodišnjih Don Brankovih dana muzike održao se sinoć. Na Ljetnoj pozornici, s početkom u 22 sata nastupio je poznati glumac Rade Šerbedžija u „tandemu“ s gitaristom Miroslavom Tadićem.

Kao jedan od najpoznatijih glumaca u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji, Šerbedžija je ostvario uloge u više od šezdeset domaćih filmova, među kojima su: Gravitacija, B. Ivande, Crveno klasje, Ž. Pavlovića, Variola vera, G. Markovića, Zadah tela, Ž. Pavlovića, Bravo maestro, R. Grlića, Život je lep, B. Draškovića, San o ruži, Z. Tadića. Tijekom decenije provedene u Londonu (1993.–2003.) ostvario je uloge u stranim filmovima Prije kiše, M. Milčevskog  i Svetac, F. Nojsa, Praški duet, R. Sajmona, Sneč, G. Ričija, Nemoguća misija 2, Dž. Vua, a nakon selidbe u Los Anđeles 2003. godine, gdje i danas živi i radi, snimio je više od četrdeset filmova, među kojima su Na nišanu, A. Fukue, Hari Poter i relikvije Smrti, D. Jejtsa, Posrednik, Dž. Galoa, U zemlji krvi i meda, A. Žoli. Dobitnik je brojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim festivalima: dvije Zlatne arene (Pulski filmski festival), Gran pri i Car Konstantin (Filmski susreti, Niš), Zlatni lav (Filmski festival, Venecija), Marcus Aurelius za najboljeg glumca (Filmski festival, Rim).

Miroslav Tadić, gitarist, kompozitor, improvizator i pedagog, završio je glazbenu edukaciju u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon studija u Italiji i rodnoj Jugoslaviji. Nastupao je i snimao albume sa velikanima svjetske muzičke scene kao što su ansambl Losanđeleske opere i Plasido Domingo, Londonski simfonijski orkestar, Markus Štokhauzen, Dušan Bogdanović, Marija Žoao, Džek Brus, Vlatko Stefanovski, Jadranka Stojaković, Teodosij Spasov. Tadićev jedinstven pristup kompoziciji, aranžiranju i improvizaciji zasnovan je na mješavini brojnih glazbenih stilova kao što su barok, klasicizam, džez, bluz, rok, balkanski folklor, flamenko, afrička i indijska glazba. Do sada je snimio preko trideset diskova za izdavačke kuće diljem svijeta (CMP, MA Recordings, Enja, Croatia Records, Sony BMG), uz redovne pohvale publike i kritičara. Pisao je glazbu za veliki broj eksperimentalnih i kratkometražnih filmova, kao i za u svijetu nagrađivani film 72 dana, Danila Šerbedžije. Od 1985. godine profesor je gitare na Kalifornijskom umjetničkom institutu u Los Anđelesu.

           Nakon koncerta Rade je izjavio: “Izuzetno sam zadovoljan koncertom. Publika je divno reagovala. Konstantno mi nedostaje teatar, zato ovakve ugođaje i pravim. Miroslav i ja smo na ideju za ovaj nastup došli sasvim spontano dok smo u toplini doma svirali i pjevali. Dobro je zvučalo, pa smo to željeli podijeliti s ljudima. Čestitam organizacionom timu KotorArt festivala koji je fantastičnu ideju sproveo u djelo.”

Sponzor koncerta bila je Coca – Cola.