Skupština Udruženja bibliotekara Crne Gore

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 27. lipnja 2019. - 8:12
Autor: 

Udruženje bibliotekara Crne Gore je 25. 6., u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ na Cetinju održalo Skupštinu.

Direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ sa Cetinja, Bogić Rakočević, je na početku Skupštine pozdravio prisutne delegate. Funkciju predsjednice Udruženja do sada je obavljala Saša Božović Lovre iz Narodne biblioteke „Njegoš“  sa  Cetinja, čiji je Izvještaj o radu, kao i Financijski izvještaj za prethodni period jednoglasno usvojen.

Na Skupštini je izabrano novo rukovodstvo Udruženja. Za predsjednicu Udruženja, imenovana je Jasmina Bajo, bibliotekarska savjetnica iz Gradske biblioteke i čitaonioce Kotor, dok je za sekretarku izabrana bibliotekarska savjetnica iz Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ sa Cetinja, Dragana Marković. Imenovan je i novi Upravni odbor u sastavu: Jasmina Bajo, Dragana Marković, Vjenceslava Ševaljević (Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ Cetinje), Bosiljka Cicmil (Univerzitetska biblioteka Crne Gore),  Smilja Radusinović ( Biblioteka za slijepe Crne Gore),  Alija Redžematović (Narodna biblioteka Plav) , Ljiljana Ćuković  (Narodna biblioteka ,, Radosav Ljumović’’)  , Vojin Lazarević ( Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi)   i Sonja Lalević ( Narodna Biblioteka ,,Ivo Vukčević’’ Bar).

„Udruženje bibliotekara Crne Gore je strukovna nevladina organizacija,  koja se zalaže za otvaranje novih i razvoj postojećih biblioteka, za stalno profesionalno usavršavanje bibliotekara, kako bi stručnim znanjima, vještinama i inovativnošću omogućili korisnicima brzu, tačnu, preciznu i potpunu informaciju. Udruženje bibliotekara aktivno radi na uspostavljanju bibliotečkog sistemu Crne Gore koji podržava, podstiče i promoviše opštu, informatičku i informacijsku pismenost, slobodu mišljenja i izražavanja, slobodan pristup informacijama, njihov nesmetan protok, kao i doživotno učenje za sve građane - kao temelje društva znanja. Udruženje aktivno radi na čuvanju, njegovanju i prezentaciji pisane i štampane kulturne baštine šireći svijest o njenom značaju“.