„Štorija o galiji Cristo Ressussitato“ - izložba Pomorskog muzeja Kotor na otoku Krku

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 02. listopada 2015. - 12:38
Autor: 

Povodom 444. obljetnice Lepantske bitke organizira se manifestacija na Krku „Štorija o galiji Cristo Ressussitato“ u razdoblju od 5. do 9. listopada 2015. godine. Pored galije Cristo Ressussitato s Krka u Lepantskoj bitci sudjelovala je i galija iz Kotora - galija Sv. Tripuna.

Spomenuta manifestacija počinje s međunarodnom izložbom „Blago iz bokeljskih baula“ koja će biti postavljena u galeriji Decumanus na Krku  i bit će svečano otvorena 6.10.2015. godine u 20 sati.

Na izložbi će biti izloženo preko 80 eksponata iz fundusa Pomorskog muzeja Crne Gore - Kotor i privatnih riznica obitelji Radimir, Dabinović iz Dobrote, Brajković-Radulović iz Perasta, i obuhvaćeno je razdoblje od XVIII. do prve polovice XX. stoljeća.

Svoje mjesto na izložbi naći će predmeti koji su iskovani u Kotoru, a koji su krasili bokeljsku narodnu nošnju, kubure iz XVIII. stoljeća, ćese, kao što je to primjer koji je uradio Ivo Burunić koji je ugravirao na ćesi  i svoje ime i izradu 1861. godinu.

Pored predmeta koji su krasili mušku narodnu nošnju bit će izloženi i predmeti koji su krasili žensku nošnju iz Dobrote -  trepetaljke, španjolski češalj, pontapet – broš, kao i djelovi koji su rađeni sa zlatnom niti, a bili su sastavni dio nošnje, a posebno mjesto imat će ženska noćna kapa- cacara koja je rad dobrotskih čipkarica.

Iz bokeljskih baula ljudi su iznosili starinski nakit i čipku da bi se ukrasili tijekom svog portretiranja. To najbolje pokazuje portret kap. Joza Lukovića naslikan krajem XVIII. stoljeća i bit će postavljen na izložbi kao i portreti kap. Tripa Milatovića, kap. Pava Kamenarovića, kap. Julija Balovića naslikani u XIX. stoljeću.

Osim muških potreta i na ženskim portetima su se mogli vidjeti ukrasni predmeti pa će na izložbi biti postavljeni portret Zorke Radimir, zatim portret Caroline Hassman, i lijepi portret Peraštanke - rad Ivana Volarića.

Izložba je realizirana u suradnji s Centom za kulturu Grada Krka pod pokroviteljstvom Ministarstva  kulture Republike Hrvatske, Ministarstva kulture Crne Gore i Pomorskog muzeja Crne Gore.

Izložbu prati katalog, a ista će trajati  do 27. listopada 2015. godine.

Autori izložbe su etnolozi mr. Mileva Pejaković Vujošević i  i viši kustos Jelena Karadžić.