Svakog dana bogat program u gradu djece

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 09. srpnja 2019. - 10:11
Autor: 

Osmi dan 27. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecu,  koji je dio ovogodišnjeg KotorArt festivala obilježili su brojni programi. Na Ljetnoj pozornici je u okviru glavnog kazališnog programa izvedena predstava Pozorišta “Boško Buha“ iz Srbije pod nazivom “Pitam se, pitam, koliko sam bitan?”. Karte za predstavu po tekstu Erlenda Lua, a u režiji Jane Mariči, rasprodate su već tijekom jutra, a publika će imati prilike  pogledati  i danas u 21:30h. U predstavi igraju: Stefan Bundalo, Aleksandar Milković, Teodora Ristovski, Miloš Vlalukin i Jelena Trkulja. Erlend Lu, čuveni norveški suvremeni pisac i jedan od omiljenih pisaca domaće čitalačke publike, napisao je i serijal knjiga za djecu čiji je glavni junak vozač viljuškara Kurt. U ovoj priči, Kurt je, zbog visokog društva u kojem se kreće, postao nesiguran u sebe, i sa svojim malim sinom polazi u potragu za svojim velikim djelom, koje će mu pomoći da i on postane važan u svom okruženju. U Kulturnom centru “Nikola Đurković”, u okviru edukativno-teorijskog programa, u 18h će  biti organiziran  okrugli stol  na temu “Pozorište za djecu i mlade u funkciji socijalnih promjena, a na Trgu od oružja će tijekom osmog festivalskog dana izveden plesni performans Infinity Dance grupe iz Kotora, kao i program “Rukom želimo Sunce taknuti” NVU “Djeca Tivta” i Dječijeg saveza Podgorice. Na Pjaci od kina, u okviru književnog programa, upriličena je u promocija knjige “Upoznajte Akiko”, autora Stefana Tićmija, a moderatorica  je bila Maja Grugurević.

Danas će u dva termina – u 18h i 20h u Kulturnom centru “Nikola Đurković” biti izvedena predstava “Feral” Teatra Tortoise in a Nutshell i Pozorišta Cumbernauld iz Škotske. Ross MacKay redatelj je ove predstave, a glumci su: Arran Howie, Ross MacKay, Alex Bird, Jim Harbourne i Matthew Leonard. Inovativna predstava koja kombinira lutkarstvo, manipulaciju objekata, impresivne zvučne pejzaže i multimedijalnu tehnologiju, Feral sadrži zajednicu pod mikroskopom i detaljno je analizira pred samom publikom. Džo se prisjeća doma iz svog djetinjstva i prati njegovo putovanje od idiličnog grada na obali do zajednice zahvaćene anarhijom. Kao mješovita umjetnička forma, Feral besprijekorno spaja film i izvedbu uživo. Vještom manipulacijom lutaka izvođači oživljavaju maleni svijet, istovremeno stvarajući animaciju uživo, praćenjem svakog njegovog daha digitalnom kamerom. Na Pjaci od kina će u okviru programa dječjeg scenskog stvaralaštva danas u 19:30h i 20:30h biti izvedene predstave “Mali, a u ulozi velikih – Gospođa ministarka” i “Kameleon”, koje su pripremila djeca iz OŠ “Lovćenski partizanski odred” sa Cetinja.

“Veče sa Alisom”, program Plesnog studija “Alisa” iz Kotora biće izveden u 21h na Trgu od oružja, dok se  “u komšiluku”, na Trgu Sv. Tripuna u istom terminu organizira  koncert Međunarodnog orkestra mladih muzičara sa solistima, pod nazivom “Deset godina muziciranja”. Ovaj program dio je Festivala gudača u okviru KFPD-a 2019. Još drugih programa pripremljeno je za deveti dan festivala, a kompletan program sa satnicom može se naći na stranici www.kotorskifestival.me.