Tisuću umjetnika obogatit će kulturnu ponudu Kotora

Time to read
5 minutes
Read so far

Utorak, 28. lipnja 2016. - 17:13
Autor: 

VIII. Međunarodni festival KotorArt bit će svečano otvoren 1. srpnja, tradicionalnom simboličkom predajom ključeva grada Kotora djeci, i izvođenjem predstave Papirni svijet Mimiriči teatra iz Ukrajine, čime će otpočeti i XXIV. Kotorski festival pozorišta za djecu. Do 17. kolovoza u okviru KotorArt-a nastupit će preko tisuću umjetnika, izvođača i predavača, kroz šest programskih segmenata: KotorArt Festival klapa Perast, KotorArt Kotorski festival pozorišta za djecu, KotorArt Premijere, KotorArt KotorAPSS, KotorArt Don Brankove dane muzike, i KotorArt Pjacu od filozofa. Na 30 lokacija u Kotoru, Perastu, Herceg Novom i Tivtu bit će izvedeno preko 250 programa, sa sudionicima iz 23 zemlje (Crna Gora, Hrvatska, Srbija, Rusija, Španjolska, Austrija, Letonija, Meksiko, Mađarska, Poljska, Gvatemala, Njemačka, Bosna i Hercegovina, Nizozemska, SAD, Slovenija, Švicarska, Velika Britanija, Kosovo, Ukrajina, Turska, Kina, Italija, Švedska).

Koordinator svih programa festivala KotorArt i izvršni direktor festivala Ratimir Martinović naglasio je da KotorArt i dalje prije svega insistira na izvrsnosti programa, po čemu je prepoznatljiv, usprkos postojećem kulturnom sistemu koji nameće brzinski, ad hoc način planiranja. Višegodišnji Ugovor o finansiranju omogućio bi dugoročno planiranje, a time i razvoj i izvjesnu budućnost festivala, koji, između ostalog, karakteriše i izrazito učinkovit organizacioni model, u kojem se preko 80% dobijenog novca troši na programske sadržaje”, kazao je Martinović. On se osvrnuo i na recentnu nepovoljnu situaciju u Kotoru, i rekao kako je uvjeren da se današnja kompleksa situacija u gradu može riješiti samo tako što će se “snagama reda vratiti mir i sigurnost gradu, građanima i gostima, i sa druge, udruženim snagama kulture, istorije, vaspitanja i obrazovanja potencirati primjere pravih vrijednost, izlažući mlade ljude Kotora i one koji u njega dođu iz drugih krajeva, svemu onome što ovaj Grad čini Gradom sa velikim “G” “. Misija KotorArt-a, zaključio je Martinović, upravo jeste da odbrani Kotor, i sve njegove vrijednosti, i umjetnošću i kulturom i svojim primjerom.

U okviru XXIV. KotorArt Kotorskog festivala pozorišta za djecu bit će održano rekordnih 107 raznovrsnih programa, od čega 16 profesionalnih kazališnih predstava u glavnom kazališnom programu, namijenjenih djeci i mladima od najmlađeg do tinejdžerskog uzrasta. Direktor festivala Petar Pejaković naročito je istakao nastavak produkcije novih predstava za djecu i mlade, koje sačinjavaju segment KotorArt Premijere. U koprodukciji sa Gradskim pozorištem Podgorica, bit će izvedena predstava za mlade Kavez, koju po sopstvenom tekstu nagrađenom na 2. natječaju za najbolji dramski tekst za djecu i mlade u Crnoj Gori režira Mirjana Medojević. U suradnji s Gradskim pozorištem Podgorica i Crnogorskim narodnim pozorištem, predstavom DA DA Šekspir, koja uvodi najmlađe u stvaralaštvo Viljema Šekspira, bit će obilježeno 400 godina od smrti ovog pisaca, kao i 100 godina od nastanka dadaizma. Pejaković je istakao da je izuzetno bitno da se u Kotoru opet začne i produkcija predstava za odrasle, ali da smatra da je bazično ulaganje u razvoj kazališta uopće ipak ulaganje u razvoj kazališta za djecu i mlade. Festival će nastaviti i s izdavačkom djelatnošću, pa će tako ove godine biti predstavljena ilustrirana knjiga Kako rastu veliki ljudi - Njegoš za djecu, nastala na osnovu istoimene  vrlo uspješne festivalske produkcije. Posebna značajno je i što se u okviru festivala pozorišta za djecu ove godine izdvojio kao poseban segment četvorodnevni podfestival scenskog stvaralaštva mladih, koji je u tijeku, i koji okuplja preko 150 mladih iz četiri zemlje regije.

KotorArt KotorAPSS u okviru teme ponovne uporabe zapostavljenih izgrađenih struktura, osigurat će uvid u svjetsku arhitektonsku praksu i teorijska razmatranja, koja nameću temu ponovne uporabe kao inteligentan izbor za objekte kulturnog karaktera. Programska direktorica festivala Dijana Vučinić navela je da je program festivala ove godine brojniji i raznovrsniji, i da će obuhvatiti četiri glavna segmenta s 14 programa, u kojima će  sudjelovati eminentni svjetski arhitektonski stručnjaci. “Sve teme ovogodišnjeg programa odnose se na tekuće probleme i tretiraju problematiku koja je od značaja ne samo za grad Kotor, već i za Crnu Goru, ali je takođe i goruća tema u većini zemalja širom svijeta”, naglasila je Vučinić. U okviru ovogodišnje KotorAPSS-a  bit će održan okrugli sto Arhitektonska scena u Crnoj Gori i značaj razvoja arhitektonskog konkursa, dvije konferencije s panel diskusijama - Re-use i The Debate, a bit će prikazane i epizode dokumentarnog arhitektonskog serijala Betonski spavači .

XV. KotorArt Međunarodni festival klapa Perast, u skladu s nastojanjima da scena umjetničke glazbe u Kotoru kontinuirano živi, teži vremenskom i prostornom proširenju aktivnosti. Izvršni direktor festivala Milan Kovačević rekao je da ovogodišnji festival publici nudi čak sedam vrhunskih klapskih koncerata po cijeloj Boki, tijekom trajanja ljetne sezone. On je skrenuo pozornost  na dva događaja koja će biti organizirana pod pokroviteljstvom Odbora za proslavu 10 godina crnogorske neovisnosti: 16. srpnja u Kotoru će nastupiti najbolje crnogorske klape, uz svečanu promociju jubilarnog festivalskog CD-a. Istog dana će u Muzeju grada Perasta biti prestavljena i Lirica br.4, posvećena Dionisiu de Sarnu San-Giorgu, kod nas poznatijem kao autoru opere Balkanska carica, dok je manje poznat njegov doprinos u zapisivanju tradicionalnih pjesama u zbirci Uspomene iz Perasta iz 1896. Najbolje izvedbe s prethodnih festivala ove godine će biti objavljene na dvostrukom CD-u s 36 pjesama. “U antologijskom izboru nalazi se prava reprezentacija pjesama i klapa kao muzički prikaz samog Festivala i njegovih dostignuća u čuvanju kulturne baštine”, najavio je Kovačević.

XV. KotorArt Don Brankovim danima muzike, kako je podsjetio umjetnički direktor festivala Ratimir Martinović, ove godine prethodila je vrlo intenzivna Kotorska koncertna sezona koju su zajedno realizirali Muzička škola Vida Matjan i KotorArt Don Brankovi dani muzike, čime je “Kotor, pored Podgorice, postao jedini grad s kontinuiranom koncertnom sezonom u državi”. Martinović je istakao da su dva koncerta u okviru ovogodišnjeg festivala posvećena desetogodišnjici smrti don Branka Sbutege, jednog od osnivača festivala, kao i desetogodišnjici obnove crnogorske nezavisnosti. 13. srpnja premijerno će biti izvedena nova djela (Aleksandra Perunovića, Nine Perović i Ive Josipovića), narudžbe KotorArt-a, inspirirana opusom don Branka Sbutege. Iste večeri, ispred katedrale sv. Tripuna bit će premijerno prikazan dokumentarni film pod nazivom Don Branko, koju KotorArt realizira s RTCG, a nešto kasnije će, u suradnji s Muzejom Perast, u galeriji Solidarnosti biti otvorena izložba slikara Banjevića posvećena don Branku. 12. kolovoza, glazbeno obilježavajući 10 godina neovisnosti, priređujemo veče autora inspirisanih Crnom Gorom  - Ive Brkanovića, Senada Gačevića, Marka Rogošića, kao i mladih snaga - Ivana Marovića, Nine Perović i Aleksandra Perunovića, čime “ne samo da njegujemo crnogorsku baštinu, nego je i stvaramo”, kazao je Martinović. Festival će obilježiti i gostovanja Kšištofa Pendereckog, jednog od najvećih kompozitora i dirigenata današnjice, pijaniste Nikolaja Luganskog, te Miloša Karadaglića. U serijalu off koncerata publika će ove godine imati priliku da čuje Partibrejkerse, Darka Rundeka i Radeta Šerbedžiju u duetu s Miroslavom Tadićem. Martinović je najavio i brojne prateće programe, koji će u suradnji s kulturnim centrom Nikola Đurković i lokalnim ugostiteljima biti organizirani po trgovima grada, “dajući našim pjacama sadržaj žive umjetnosti koja im je više nego potrebna”.

KotorArt Pjaca od filozofa ove godine posvećena je promišljanju tehnološkog razvoja i neurototalitarizama, koje će okupiti neke od najzanimljivijih teoretičara, ali i praktičara tehnologije, s ciljem zajedničkog propitivanja budućnosti u kojoj se već nalazimo. Na okruglom stolu Od NSA do Sjeverne Koreje sudjelovat će Maja Pelević, Andrej Nikolaidis i Angela Rihter, dok će tematska predavanja tijekom dva dana održati Renata Avila, Angela Rihter, Srećko Horvat i Sara Harison.

Konferenciji za medije nazočili su i predstavnici osnivača, predsjednik Općine Kotor Aleksandar Stjepčevič, i Dragica Milić, direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Ministarstva kulture.  Stjepčević je naglasio da Kotor treba razvijati baš kao što to radi KotorArt,  pa će „te neke anomalije koje se dešavaju nekim vremenskim periodima, jednostavno u duhu razvoja i snaženja kulture i svih pozitivnih vrijednosti, iščiliti iz našega grada“. Dragica Milić istakla je da KotorArt tijekom osam godina bogatstvom i kvalitetom svojih programa opravdava status manifestacije od nacionalnog značaja, te da razvijanje i unapređivanje festivala u svim njegovim segmentim ostaje i ubuduće obveza Ministarstva kulture. Ona je pojasnila da prije svega misli na organizaciono - institucionalno utemeljenje ovog festivala, „ali i na razvijanje jednog programskog koncepta u kojem će projekti od crnogorskog kulturnog identiteta biti zastupljeni u mnogo većoj mjeri“, što je obveza koja proizilazi iz strateških dokumenata Ministarstva kulture, a naročito iz novog petogodišnjeg Nacionalnog programa razvoja kulture Crne Gore.

Ukupan budžet ovogodišnjeg festivala KotorArt iznosi 628.766 eura, od čega 204.000 (32%) od Općine Kotor, 230.500 (37%) od Ministarstva kulture, dok 194.266 (31%) predstavljaju vlastita sredstva. Preko 80% ukupnog budžeta festivala namijenjeno je neposrednoj realizaciji programskih sadržaja.